Național Cultura Religie Stire

Sfântul și slăvitul Proroc Ilie Tesviteanul, slujitor neobosit al lui Dumnezeu

20.07.2020 ⋅ 0 comentarii

”Cel ce a fost înger în trup temeiul proorocilor, al doilea mergător înainte al venirii lui Hristos, Ilie slăvitul, care a trimis de sus lui Elisei har, bolile alungă și pe cei leproși curățește, pentru aceasta și celor ce-l cinstesc le izvorăște tămăduiri” (Tropar)

În fiecare an, în data de 20 iulie, îl sărbătorim pe Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul, iar în încercarea de a vorbi despre acest mare sfânt astăzi sărbătorit îl putem ”vedea” trăind undeva cu vreo 800 de ani înaintea Mântuitorului, în timpul regelui Ahab, căruia văzându-i înclinarea de a se închina împreună cu poporul la idoli îi prevestește o secetă de 3 ani și 6 luni, care de altfel se și împlinește. Îl mai vedem hrănit de un corb la pârâul Cherit, unde se retrăsese din fața furiei regelui, îl vedem în casa văduvei din Sarepta Sidonului înviindu-i fiul și înmulțindu-i făina și uleiul, și îl mai vedem demascând neputința așa-zișilor preoți ai lui Baal. Îl vedem plin de râvnă și de credință, neobosit slujitor al lui Dumnezeu. 

Sfântul și slăvitul Proroc Ilie înmănunchează în viața sa trei virtuți: credința (arătată atunci când a pogorât foc din cer și a mistuit jertfele, dar și la învierea fiului văduvei), nevoința (împlinită prin trăirea ca pustnic, devenind astfel arhetipul monahilor creștini) și călăuzirea poporului pe drumul care duce la Dumnezeu, și anume păzirea poruncilor. După cum bine știm Sfântul Ilie a fost înălțat la cer într-un car de foc, urmând ca mai apoi să se facă văzut alături de Moise pe Muntele Taborului, iar mulți dintre tâlcuitorii textului Sfintei Scripturi au dat de înteles că își va face din nou apariția la sfârșitul lumii când va veni ca al doilea înaintemergător al Mântuitorului.

Știm cine a fost Sfântul Ilie, îi cunoaștem mărturisirea de credință chiar și numai prin fiecare rostire a numelui său care înseamnă ”Domnul e adevăratul Dumnezeu” știm ce a făcut, știm cum a trăit, însă nu putem măcar a încerca să culegem din această sfântă sărbătoare un mesaj pentru astăzi. Un mesaj pentru noi. Și dincolo de descoperirea personală a fiecăruia dintre noi, poate că tocmai în momentul coborârii focului asupra jertfei sale, prin care de altfel a și desființat cultul lui Baal, putem a... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
fashiondays.ro