Stire

Cum evoluează focarele de COVID-19 de la Sâmbăteni și Seleuș; în județ sunt 24 de comune și orașe afectate (VIDEO)

22.07.2020 ⋅ 0 comentarii


Dacă săptămâna trecută vorbeam de un focar de coronavirus la Sâmbăteni și focare mai mici la Sântana și Covăsânț, situația s-a schimbat în ultimele zile și nu în bine. Un nou focar a fost descoperit la Seleuș, unde atât primarul, cât și viceprimarul, un medic din comună și mai mulți angajați ai Primăriei au fost confirmați cu COVID-19. Informațiile au fost furnizate în cadrul unei conferințe de presă organizate la Consiliul Județean Arad, la care au participat președintele Iustin Cionca, Gheorghe Domșa, coordonatorul Grupului de Suport pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, Florina Ionescu, directorul Spitalului Județean și Horea Timiș, directorul Direcției de Sănătate Publică.

Iustin Cionca, președintele CJA, a ținut să informeze opinia publică că în momentul de față 125 de arădeni au fost diagnosticați cu coronavirus, dintre care doar 56 sunt internați în spital. „Ceilalți sunt acasă, lucru care ne îngrijorează. Trebuie să înțelegem cu toții că răspândirea virusului e extrem de dificil de prevenit în condițiile în care unii dintre bolnavi nu respectă măsura carantinării și din informațiile pe care le avem de la DSP sunt întâlniți pe stradă. Avem 40 de bolnavi la Sâmbăteni, de unde virusul a ajuns în localități cum ar fi Covăsânț, Sântana și chiar Lipova. Un alt focar este comuna Seleuș, unde avem deja 24 de cazuri. Avem bolnavi COVID-19 în 24 de comune și orașe din județul Arad”, a declarat Iustin Cionca.

Fără carantină deocamdată

Referindu-se la situația de la Sâmbăteni, Horea Timiș, directorul DSP, a ținut să precizeze că după ce a existat o creștere exponențială de zece cazuri pe zi, s-a ajuns într-o fază de platou, ceea ce dă speranțe specialiștilor că focarul ar putea fi închis, dacă lucrurile rămâns sub control, într-o săptămână sau două. La Seleuș urmează să se facă anchete epidemiologice, ceea ce va duce, în opinia lui Timiș, la identificarea de noi pacienți pozitivi. „De joi, de la identificarea focarului, toți contacții au fost izolați, au fost testați și sunt la domiciliu. Acum, acești pozitivi trebuie diagnosticați de un cadru medical. Primii nouă pacienți de la Seleuș au ajuns la Spitalul Județean. Urmează să-i programăm pe următorii în funcție de comorbidități, de vârstă, pentru că avem resurse umane și materiale limitate”, a ținut să menționeze directorul DSP. Timiș mai spune că în ședința de ieri a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență s-a opus instituirii unor măsuri de carantinare a localităților din județ afectate de coronavirus, pentru că pe lângă rata de răspândire a bolii trebuie să se țină seama de contextul local și de contextul economic. „Exact cum la Sâmbăteni s-a ajuns într-o fază de platou, ne așteptăm ca acest lucru să se întâmple și la Seleuș”, a mai spus Horia Timiș.

Apel către medici

La rândul său, Gheorghe Domșa a făcut făcut un apel la adresa medicilor să respecte programările, măsurile de protejare individuală și distanțarea socială, în condițiile în care, atât la Sâmbăteni, cât și la Seleuș au fost medici care au fost depistați cu coronavirus. „Dacă noi respectăm regulile, și sistemul sanitar face față. Dacă se respectă regulile, lucrurile sunt aproape controlabile”, a spus Domșa.

În ceea ce o privește, Florina Ionescu, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad a prezentat măsurile luate la nivelul unității, după ce numărul cazurilor de COVID-19 a început să crească și în județ. „Avem 202 locuri alocate pentru pacienții pozitivi și suspecți. Dacă numărul pacienților va crește, am pregătit până la 311 paturi”, a spus Florina Ionescu. De menționat că Spitalul COVID din Grădiște a fost redeschis, iar dacă se impune pacienții vor fi internați și la fostul Spital Municipal.

Intrați AICI pentru VIDEO.


 

Sursa: ARQ

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro