Național Religie Stire

O nouă sfântă în calendarul Bisericii Ortodoxe Române: Cuvioasa Xenia din Sankt Petersburg

25.07.2020 ⋅ 0 comentarii

Prin hotărârea Sfântului Sinod reunit marţi în şedinţă de lucru la Palatul Patriarhiei, Sfânta Cuvioasă Xenia din Petersburg va fi înscrisă în calendarul Bisericii Ortodoxe Române și va fi serbată anual în data de 24 ianuarie.

Viaţa, Troparul, Condacul, Acatistul şi Paraclisul Sfintei Xenia au fost supuse spre aprobare în şedinţa Sinodului Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei, urmând să fie trimise pentru o decizie finală Sfântului Sinod.

Viața Sfintei Xenia din Sankt Petersburg

Sfânta Xenia a trăit în secolul al 18-lea, în Rusia imperială. Cel mai probabil anul naşterii este 1730. S-a căsătorit cu ofiţerul Andrei Teodorovici, însă după patru ani de mariaj, soțul ei a trecut la cele veșnice în urma unei petreceri.

Evenimentul nefericit i-a marcat profund viața, iar din acel moment s-a dedicat în totalitate trăirii duhovniceşti.

De la înmormântare, Sfânta Xenia s-a prezentat cu numele soțului spunând tuturor că nu a murit Andrei Teodorovici, ci Xenia Grigorievna.

Andrei Teodorovici este aici, în fața voastră, el trăiește și va trăi mult de acum înainte, va trăi veșnic, spunea Sfânta Xenia.

La cimitir, sfânta le-a cerut celor prezenţi să se roage pentru „odihna veşnică a roabei lui Dumnezeu Xenia”, menţionând că „bietul Andrei Teodorovici a rămas orfan, a rămas singur pe lume”.

După moartea soţului, a împărţit toată averea săracilor şi Bisericii, iar rudele au calificat gestul ca un act de nebunie şi au raportat-o autorităţilor competente. În urma examinării, sfânta a fost declarată sănătoasă din punct de vedere mintal şi a fost lăsată în pace.

Îşi petrecea zilele pe străzile din Sankt Petersburg, în deplină smerenie şi sărăcie, iar în timpul nopţii se ruga neîncetat pe un câmp din ap... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății