Stire

Produsul Intern Brut pe trimestrul 2, prăbușire istorică. MINUS 12,3% față de primul trimestru

14.08.2020 ⋅ 0 comentarii


Produsul Intern Brut a înregistrat o scădere considerabilă, în al doilea trimestru al anului, pe fondul crizei COVID. Comparativ cu primul trimestru, PIB a fost, în termeni reali, mai mic cu 12,3%, se arată în comunicatul Institutului Național de Statistică, publicat vineri pe site-ul intituției. Este cea mai mare contracție, de la un trimestru la altul, de când INS calculează evoluția produsului intern brut. O contracție de-o amploare asemănătoare a fost consemnată în 2010, anul de vârf al precedentei crize financiare.

Faţă de acelaşi trimestru din anul 2019, Produsul intern brut a înregistrat, în trimestrul II 2020, o scădere cu 10,5% atât pe seria brută cât şi pe seria ajustată sezonier;
• In semestrul I 2020, Produsul intern brut a scăzut, comparativ cu semestrul I 2019, cu 4,7%, pe seria brută şi cu 3,9% pe seria ajustată sezonier.

• Seria ajustată sezonier a Produsului intern brut trimestrial a fost recalculată ca urmare a includerii estimărilor pentru trimestrul II 2020, fiind revizuită faţă de varianta publicată în Comunicatul de presă nr. 177 din 7 iulie 2020.

• Estimările “semnal” precum şi cele provizorii ale Produsului intern brut trimestrial sunt afectate de dificultăţile create de criza pandemică şi de instituirea stării de urgenţă şi a stării de alertă. Aceste dificultăţi au fost legate de colectarea datelor de bază care reprezintă intrări pentru conturile naţionale şi sau concretizat printr-o creştere a ratei de non-răspuns.

Pentru completarea informaţiilor au fost utilizate surse alternative pentru a diminua, cât mai mult posibil, efectele acestor cauze asupra calităţii indicatorilor produşi.

Conform practicii curente, datele publicate astăzi vor face obiectul unor revizuiri, conform calendarului comunicatelor de presă şi a politicii de revizuire a conturilor naţionale publicate pe site-ul INS, pe măsură ce noi surse de date devin disponibile. În condiţiile actuale, revizuirile ar putea fi mai mari decât de obicei.

Sursa: realitatea.net


 

Sursa: ARQ

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro