Religie Stire

Icoana Maicii Domnului ”Pantanassa”, izbăvitoarea de cancer

18.08.2020 ⋅ 0 comentarii

”Pe cei ce cu dragoste icoana ta o cinstesc, cerând cu evlavie dumnezeiescul ei har, auzi-i de-a pururea; toată împresurarea risipește-le grabnic, turma ta o păzește de primejdia toată, a-toate-Împărăteasă și Maică a Domnului” (Tropar)

Pe 18 august este cinstită Icoana Maicii Domnului numită ”Pantanassa”, adică ”Împărăteasa tuturor”, una dintre icoanele făcătoare de minuni ale Născătoarei de Dumnezeu, prezentă în Mănăstirea Vatoped din Sfântul Munte Athos. 

Multe minuni au fost săvârșite înaintea acestei icoane, mulți credincioși tămăduindu-se de cancer sau alte boli incurabile.

Istoria mănăstirii Vatoped se împletește cu istoria icoanelor prin care Maica Domnului a dat semne ale dragostei sale, ferind-o de atacurile piraților, înmulțind untdelemnul în cămările acesteia și vindecând de boli sau pedepsind îndrăzneala unor viețuitori din mănăstire, a Împărătesei Placidia sau a turcilor.

Icoana Maicii Domnului "Pantanassa" este pictată pe lemn în secolul al XVII-lea și se află așezată pe iconostasul din partea stângă a naosului bisericii celei mari. Maica Domnului și Pruncul Iisus stau așezați pe un tron împărătesc împodobit, iar de o parte și de alta, în spate, se află doi arhangheli cu mâinile întinse în rugăciune. Icoana a fost adusă de obștea lui gheronda Iosif Vatopedinul de la Nea Skiti la Vatoped.

Într-o zi, un tânăr din Cipru a intrat în biserică să se închine. Îndreptându-se către icoană, Gheron Iosif a văzut deodată că faţa Maicii Domnului străluceşte. În acelaşi moment, o putere nevăzută l-a aruncat pe tânăr la pământ. Îndată ce şi-a revenit, a mărturisit cu lacrimi părinţilor că era necredincios, dispreţuind poruncile lui Dumnezeu şi se ocupa cu vrăjitoria. Astfel, intervenţia miraculoasă a Născătoarei de Dumnezeu l-a convins pe tânăr să-şi schimbe viaţa şi să devină un bun credincios.

Câteva icoane ale Maic... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
fashiondays.ro