Național Cultura Stire

Eroii şi veteranii Regimentului 6 Artilerie Grea Român, comemorați în absența singurului supraviețuitor - Constantin Călina

21.08.2020 ⋅ 0 comentarii

Eroii şi veteranii Regimentului 6 Artilerie Grea Român au fost comemoraţi, joi, la Timişoara, în absenţa singurului supravieţuitor al regimentului, Constantin Călina, care, ajuns la vârsta de 99 de ani, nu a mai putut participa la ceremonialul din acest an.

"Sub conducerea veteranului de război Constantin Călina, veteranii de război din acest regiment au organizat între 1987-2011 o aniversare în memoria celor căzuţi pe câmpul de luptă, în fiecare an, la 20 august, ora 9.00, la sediul Muzeului Naţional al Banatului (Castelul Huniade) din Timişoara, regimentul supravieţuind ofensivei sovietice declanşate la 20 august 1944 pe aliniamentul Iaşi-Chişinău. Aniversarea este cea mai longevivă manifestare a veteranilor de război din armata română şi a urmaşilor acestora. Dacă în 1992 la ea participau 78-80 persoane, în prezent în Timişoara a rămas ca supravieţuitor doar veteranul de război Constantin Călina, în vârstă de 99 de ani, care nu a mai putut participa la aceasta, din cauza vârstei înaintate", a declarat pentru Agerpres, istoricul Laurenţiu Mioc, urmaşul unuia dintre veterani.

Tocmai de aceea, veteranii de război ai regimentului şi urmaşii acestora au decis continuarea tradiţiei de comemorare a eroilor şi a veteranilor de război din Regimentul 6 Artilerie Grea român după 2011.

Regimentul a fost înfiinţat în 1923 şi a avut garnizoana de reşedinţă la Alba Iulia, comuna Floreşti (judeţul Cluj), Sibiu şi Timişoara (sediul Muzeului Naţional al Banatului). A participat la campania armatei române împotriva Uniunii Sovietice de la începutul acesteia (22 iunie 1941), sprijinind acţiunile de luptă ale trupelor române şi germane la trecerea Prutului (3 iulie 1941), trecerea Nistrului (17-19 iulie 1941) şi cucerirea Odessei (16 octombrie 1941). După lovitura de stat de la 23 august 1944, când România s-a alăturat Aliaţilor, a luat parte în cooperare cu trupele româno-sovietice la acţiunile de luptă împotriva trupelor germano-maghiare, care au dus la eliberarea zonei petrolifere din Valea Prahovei, eşecul ofensivei germano-maghiare asupra Timişoarei (10-17 septembrie 1944) şi revenirea nord-vestului Transilvaniei la teritoriul naţional al României (25 octombrie 1944).

''Timp de două ore, nimeni nu a mişcat un pas. Au pus totul la pământ. Dintre ai noştri au căzut 30 şi numai Dumnezeu ne-a apărat pe noi, cei care am rămas în viaţă. Apoi, ni s-a ordonat de către regiment să ne retragem urg... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
fashiondays.ro