Național Stire

Campanie pentru refacerea mormântului compozitorului Imnului Republicii Moldova, preotul Alexandru Cristea

24.08.2020 ⋅ 0 comentarii

De câțiva ani, mormântul preotului Alexandru Cristea, autorul muzicii Imnului Republicii Moldova „Limba noastră”, nu mai are cruce și nici numele pe el, după ce acesta a fost vandalizat. 

Astfel, Asociația Monumentum și Societatea Limba Noastră cea Română strâng fonduri pentru a reface crucea de la mormântul preotului Alexandru Cristea. Arhitectul Mihail Andrieș a creat proiectul noii cruci și este nevoie de 40.000 de lei moldovenești pentru turnarea ei, conform Basilica.ro.

Asociația Monumentum a fost înființată în 2018 de un grup de intelectuali din Chișinău, cu scopul refacerii monumentelor interbelice din stânga Prutului. „Trebuie să ţinem cu dinţii la tot ce este naţional, românesc şi creştinesc, ca să ne păstrăm identitatea”, a spus, conform aceleiași surse, avocatul  Iulian Rusanovschi, membru fondator.

Preot, dirijor de cor, compozitor și profesor, Alexandru Cristea a fost înmormântat în Cimitirul Central din strada Armenească din Chișinău în 1942. Prima cruce de pe mormântul preotului a fost vandalizată în perioada sovie... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
fashiondays.ro