Național Social Stire

Mersul pe jos face piciorul frumos! 22 septembrie - Ziua mondială fără maşini

22.09.2020 ⋅ 0 comentarii

Ziua mondială fără maşini este marcată, anual, la data de 22 septembrie.

Iniţial, data la care era sărbătorită Ziua fără maşini a fost 17 iunie, stabilită de Asociaţia pentru Transport Ecologic, din Marea Britanie, în 1997. Evenimentul era marcat pe plan local, în cadrul Săptămânii Transportului Verde. Un an mai târziu, francezii au avut ideea înfiinţării campaniei ''În oraş, fără maşina personală!''.

Pe plan european, Ziua mondială fără maşini este precedată, la iniţiativa Comisiei Europene, de Campania Săptămâna europeană a mobilităţii, care în 2020 a ajuns la ediţia cu numărul 19. Tema din acest an este "Mobilitate cu emisii zero pentru toţi", fiind urmărite obiectivele Pactului verde european: un continent neutru din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon până în 2050 şi accesibilitatea transportului cu emisii zero.

La debutul campaniei din 2020, comisarul european pentru transport, Adina Vălean, a declarat că "pandemia ne-a demonstrat şi faptul că oamenii îşi doresc şi se aşteaptă ca oraşele noastre să devină mai sigure, mai curate şi mai accesibile tuturor. În cursul acestei săptămâni şi ulterior, oraşele noastre partenere din întreaga Europă ne vor demonstra cum ar putea arăta oraşele europene mai ecologice şi mai digitale".

Potrivit barometrului IRES-UNSAR privind "Percepţia riscului şi cultura asigurărilor din România", publicat la 8 septembrie 2020, peste două treimi dintre români, respectiv 68%, consideră că maşina personală este cel mai sigur mijloc de transport în contextul generat de pandemia de Covid-19. Autoturismul personal este urmat, în preferinţele românilor, de transportul public (11%) şi de bicicletă (9%), conform unsar.ro.

Datele publicate de Comisia Europeană în iunie 2020 arată că România înregistrează cele mai multe decese cauzate de accidentele rutiere, cu o rată de 96 de decese/milion de locuitori, aproape dublu faţă de media europeană, menţionează site-ul unsar.ro. Mai mult, parcul auto din ţara noastră s-a situat, până în prima parte a anului 2020, pe un trend ascendent. Datele publicate de APIA - Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile - arată că, numai anul trecut, au fost înmatriculate peste 606.000 autoturisme, ceea ce a condus la o creştere de 23,4% a înmatriculărilor faţă de 2018. Dintre autoturismele nou înmatriculate, aproape trei sferturi (73,3%) au fost autoturisme rulate. Pe de altă parte, datele publicate în septembrie 2020 de Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile arată că în ... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
fashiondays.ro