Național Cultura Stire

O statuie a Regelui Mihai va fi dezvelită anul viitor la Sinaia, cu prilejul centenarului naşterii acestuia

23.09.2020 ⋅ 0 comentarii

O statuie a Regelui Mihai I va fi dezvelită anul viitor în centrul oraşului Sinaia, cu prilejul aniversării a 100 de ani de la naşterea acestuia.

Conducerile Asociaţiei pentru Patrimoniul Regal Peleş, Ministerului Culturii şi Primăriei Sinaia au semnat marţi, în prezenţa principesei Sofia, un protocol de colaborare ce vizează atât reabilitarea traseelor istorice şi grădinilor domeniului Regal Peleş, cât şi amplasarea unei statui a Regelui Mihai în zona pietonală din faţa sediului Primăriei Sinaia.

"Acum aproape 12 ani de zile, exact în acest loc îl întâmpinam pe majestatea sa Regele Mihai care se reîntorcea acasă la Sinaia, locul în care s-a născut, după 60 de ani de zile (...) Sinaia este legată de familia regală, este legată de regalitate, iar cred că inima şi centrul regalităţii în România se află la Sinaia. Oraşul nostru s-a dezvoltat în jurul castelului Peleş şi cred că astăzi oriunde mergi în Sinaia, indiferent că mergi în zona de centru sau în orice cartier vechi al oraşului, amprenta familiei regale este una puternică şi prezentă (...) În Sinaia avem două bulevarde mari, importante, bulevardul principal care se numeşte Regele Carol I, iar în continuare bulevardul Ferdinand. Regele Mihai lipsea şi lipsa lui va fi compensată prin realizarea acestei statui într-o zonă centrală a oraşului, foarte aproape de Primărie, unde va putea fi văzută de toţi", a declarat primarul Vlad Oprea, conform Agerpres.

Proiectul, care va fi realizat în colaborare cu profesori de horticultură şi peisagistică şi studenţi ai Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti, dar şi cu membri ai Universităţii de Arhitectură şi Urbanism ''Ion Mincu'' din Bucureşti, îşi propune şi să revitalizeze traseele turistice de promenadă şi Complexul Vulpărie, de pe domeniul Peleş.

"Asociaţia pentru Patrimoniul Regal Peleş a primit de la familia regală Complexul Vulpărie pentru următorii 25 de ani ca să poată să dezvolte... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății