Național Social Stire

24 septembrie - Ziua mondială maritimă

24.09.2020 ⋅ 0 comentarii

La 24 septembrie, în ultima zi de joi a lunii septembrie, este marcată Ziua mondială maritimă. Scopul zilei este de a atrage atenţia asupra importanţei siguranţei transportului şi securităţii maritime, protejarea mediului marin şi pentru a sublinia un aspect special al activităţii Organizaţiei Internaţionale Maritime.

Tema din acest an este "Transport durabil pentru o planetă durabilă" şi oferă o ocazie excelentă de a creşte gradul de conştientizare cu privire la Obiectivele Dezvoltării Durabile ale Organizaţiei Naţiunilor Unite şi de a prezenta acţiunile desfăşurate de Organizaţia Maritimă Internaţională (OMI) şi de statele membre în atingerea obiectivelor. Tema va oferi oportunităţi liderilor din diferite sectoare, inclusiv din cel al transportului maritim, atât pentru a reflecta asupra muncii depuse, cât şi asupra paşilor urgenţi planificaţi în continuare către un viitor durabil.

Domeniul transportului maritim, cu sprijinul cadrului de reglementare al OMI, a început deja tranziţia către acest viitor durabil. OMI a adoptat şi va continua să dezvolte măsuri pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, reducerea conţinutului de sulf din păcura navelor, punerea în aplicare a Convenţiei privind Gestionarea apei de balast, protejarea regiunilor polare, reducerea gunoiului maritim, îmbunătăţirea eficienţei transportului prin schimbul electronic de informaţii, să răspundă provocărilor digitalizării transportului maritim şi să sporească participarea femeilor în comunitatea maritimă.

Pandemia COVID-19 a evidenţiat profesionalismul şi sacrificiul celor două milioane de navigatori care îşi desfăşoară activitatea pe flota comercială mondială. Transportul maritim a continuat să asigure mai mult de 80% din comerţul mondial, inclusiv materiale medicale vitale, alimente şi alte bunuri de bază care sunt esenţiale pentru reacţia şi recuperarea COVID-19 - dar sute de mii de navigatori s-au confruntat cu o criză umanitară, deoarece au fost blocaţi pe mare, incapabili să coboare de pe navele pe care le operează cu contracte prelungite cu mai multe luni. Acest lucru trebuie abordat de urgenţă, guvernele să desemneze navigatorii ca lucrători esenţiali şi să asigure ca schimburile de echipaj să aibă loc, potrivit https://www.un.org/.

În 2020, ziua va fi celebrată sub forma unui eveniment online, în contextul măsurilor de distanţare socială cauzate de pandemie.

Anul trecut, tema dedicată acestei zilei, ''Empowering Women in the Maritime Community'', a oferit şansa de a atrage atenţia asupra importanţei egalităţii de gen, în conformitate cu Obiectivele Dezvoltării Durabile ale Organizaţiei Naţiunilor Unite precum şi de a evidenţia contribuţia importantă - dar încă mult neutilizată - a femeilor în sectorul maritim, potrivit http://www.imo.org. În 2018, când Organizaţia Maritimă Internaţională (OMI) a celebrat 70 de ani de la adoptarea Convenţiei care a stabilit înfiinţarea ... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
fashiondays.ro