Stire

Fabrica de produse lactate din Măderat scoasă la licitație; are datorii de peste 20 de milioane de lei

24.09.2020 ⋅ 0 comentarii


Deschisă în urmă cu câțiva ani, fabrica de produse lactate din Măderat părea a fi o investiție bună, atât pentru patron, cât și pentru comunitate. Asta, în condițiile în care, se știe, micii fermieri nu prea au unde să-și vândă laptele, astfel încât mulți dintre ei preferă să renunțe la animale.

Din păcate, conform listafirme.ro, SC Lascău Prodlact SRL, societate care deținea fabrica de lapte a adunat din 2010 până în momentul de față datorii de peste 20 de milioane de lei, astfel încât fabrica a ajuns să fie scoasă la licitație, având în vedere că societatea a intrat în faliment. Potrivit unei alte surse, bunuriexecutate.ro, prima licitație a avut loc pe 16 iunie, dar cum fabrica nu a fost încă adjudecată de nimeni, pe 29 septembrie, la ora 14, lichidatorul judiciar va face o nouă încercare de a o vinde la licitație.

Ce se scoate la vânzare și care este prețul?

Conform bunuriexecutate.ro, este vorba despre o proprietate ce constă într-un teren de 9.401 mp și fabrica, având o suprafață de 2.369 mp, dar și utilajele aferente. Prețul de pornire la licitație este de 4.200.000 lei + T.V.A., o sumă care nu acoperă decât în mică măsură datoriile acumulate.

Cinci tone de produse confiscate și furnizori neplătiți

SC Lascău Prodlact SRL a ajuns pentru prima dată în atenția presei acum patru ani, când inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), care au făcut acolo un control, au confiscat nu mai puțin de... cinci tone de brânză și cașcaval, valoarea produselor fiind estimată de patronul Gheorghe Lascău la 70.000 de euro. Motivul? DSVSA a constatat că exista o diferenţa mare între produsul finit şi intrările de lapte, care nu avea analizele făcute, fiind considerat astfel neconform.

Nu au trecut două luni, că mai mulți crescători de animale au început să protesteze, acuzând că nu au fost plătiți pentru laptele livrat. În replică, Gheorghe Lascău susținea că nu va face plățile până nu își revine din punct de vedere financiar și că DSVSA a confiscat cele cinci tone de produse din cauză că oamenii nu au dus laptele la analiză de două ori.

De altfel, trebuie spus că anul 2016, când a avut loc controlul DSVSA soldat cu confiscarea celor cinci tone de marfă și protestul oamenilor, a fost și primul an, în care societatea avea o cifră de afaceri declarată diferită de 0, și anume 72.535 de lei. Un an mai târziu, cifra de afaceri declarată a crescut la 237. 411, semn că lucrurile s-au pus puțin în mișcare, însă 2018 și 2019 au venit însă tot cu 0 în dreptul cifrei de afaceri.

Deși am încercat astăzi să luăm legătura cu Gheorghe Lascău, pentru a vedea de ce a murit o afacere care putea fi benefică pentru toată lumea, acest lucru ne-a fost imposibil.

Fotografia are rol ilustrativ

 

 


 

Sursa: ARQ

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro