Național Cultura Stire

Veteranul de război Paraschiv Simăn a împlinit 102 ani. ”Când ești disciplinat și ai o viață organizată, toate merg ca pe roate”

06.10.2020 ⋅ 0 comentarii

Există şi oameni pe care îi priveşti şi citeşti pe chipurile lor istoria. Există oameni care încă au puterea să povestească acele evenimente care au marcat ţara noastră, de la cele mai frumoase şi până la cele mai tragice momente ale celui de-Al Doilea Război Mondial. Unul dintre acei oameni este veteranul de război argeșean Paraschiv Simăn, care tocmai a împlinit venerabila vârstă de 102 ani. 

Cu brațele deschise i-a primit veteranul de război pe reprezentanții Asociației Naționale a Veteranilor de Război Argeș și Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități Argeș, povestește domnul Dan Arsenescu, președintele A.M.V.VD.Argeș.

Paraschiv Simăn s-a născut pe 5 octombrie 1918, cu două luni înainte de Marea Unire. Din 1932 şi până în 1939, Simăn a lucrat la Atelierele ”Leonida” din Bucureşti. 

”Am fost băiat de capitală. Erau fete frumoase acolo, dar… Nu ieşeam eu. Veneau cetăţenii cu reparaţii auto şi ne luau pe preferinţe. Eu aveam foarte mulţi clienţi. Nu aveam timp să stau degeaba. Am muncit foarte mult în acea perioadă”, spune Paraschiv Simăn. 

Stagiul militar al acestuia a avut loc chiar în anul 1939, din păcate, când a izbucnit Al Doilea Război Mondial. El a fost militar într-o unitate de artilerie antiaeriană. Norocul a făcut să nu fie chiar în mijlocuI luptelor, însă a fost şofer pe un camion Henschel. 

”Eram şofer pe maşina de 8 tone. Mult pentru mine. Nu mergeam decât la deplasări mici. Acolo unde eram eu, erau puţini care ştiau bine mecanica. De aceea am rămas până la încheierea războiului. În atâţia ani de armată, am avut 14 zile de concediu şi asta la început. Atunci când am aflat că am intrat în război, nu mi-a fost teamă, pentru că ştiam ce este de făcut”, povesteşte veteranul.

Așa cum ne-a obișnuit deja, domnul Arsenescu, în fiecare vizită făcută veteranilor încea... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
fashiondays.ro