Național Social Stire

Pachetul Minim de Servicii pentru copiii vulnerabili, adoptat pe baza unui proiect UNICEF în comunitățile sărace

14.10.2020 ⋅ 0 comentarii

UNICEF salută înființarea Pachetului Minim de Servicii pentru copii și familiile acestora în fiecare comunitate rurală și urbană din România, măsură adoptată de Parlament printr-un amendament la Legea asistenței sociale. Proiectul a fost adoptat după implementarea unui pilot în județul Bacău, care a avut ca efect îmbunătățirea semnificativă a calității vieții în 45 de comunități rurale și urbane, conform Digi24.ro.

Pachetul Minim de Servicii este un model integrat de servicii de bază în domeniul sănătății, educației, protecției sociale și a copilului, furnizate la nivelul comunității, cu un accent special asupra celor mai vulnerabili copii și a familiilor acestora. Pachetul a fost conceput pentru a preveni și soluționa într-un stadiu incipient, probleme precum: violența, sărăcia, sarcina timpurie, bolile prevenibile, lipsa accesului la prestații bănești, instituționalizarea și abandonul școlar etc. În majoritatea cazurilor, copiii vulnerabili se confruntă nu doar cu una, ci mai multe dintre aceste provocări, subliniind importanța unei abordări intersectoriale, se arată într-un comunicat UNICEF.

Amendamentul la Legea asistenței sociale nr. 292/2011 are la bază proiectul pilot testat de UNICEF împreună cu autorități locale, regionale și naționale și ministerele de resort, inclusiv Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții, începând din 2015, în 45 de comunități rurale și urbane din județul Bacău.

Conform unei evaluări independente, Pachetul Minim de Servicii a contribuit la incluziunea socială a copiilor vulnerabili și a familiilor acestora:

-toți copiii identificați fără documente la începutul proiectului pilot au acum acte de identitate și sunt înregistrați la un medic de familie;

-numărul copiilor nevaccinați a scăzut cu 40%;

-numărul mamelor adolescente a scăzut cu 50%;

-toți preșcolarii sunt înscriși la grădiniță;

-abandonul școlar a fost redus cu 60%;

-numărul copiilor care trăiesc în gospodăriile afectate de sărăcie a scăzut de la 29% la mai puțin de 1%.

Pachetul Minim de Servicii presupune prezența în fiecare comunitate a cel puțin unui asistent social, a unei asistente medicale comunitare și a unui consilier școlar. În comunitățile cele mai sărace, inclusiv cele cu populație roma, Pachetul de Minim de Servicii poate include, de asemenea, mediatorul școlar și mediatorul sanitar. Lucrând în strânsă colaborare, acești profesioniști ajută copiii vulnerabili și familiile lor, evaluâ... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
fashiondays.ro