Național Social Stire

20 octombrie - Ziua internaţională a controlorilor de trafic aerian

20.10.2020 ⋅ 0 comentarii

În fiecare an, la 20 octombrie este sărbătorită Ziua internaţională a controlorilor de trafic aerian, zi care reaminteşte tuturor de rolul important al activităţii depuse la sol, în turnurile de control, de cei care asigură un trafic aerian sigur şi eficient.

Activitatea de dirijare a traficului aerian a evoluat de la o muncă bazată în principal pe pricepere şi cunoştinţe la o activitate sofisticată şi dependentă de tehnologia necesară. Cu toate acestea rolul controlorului de trafic rămâne esenţial în ce priveşte siguranţa şi eficienţa navigaţiei aeriene. 

Această zi reprezintă totodată aniversarea Federaţiei Internaţionale a Asociaţiilor Controlorilor de Trafic Aerian (IFATCA).

Federaţia a fost înfiinţată la 20 octombrie 1961. Reuneşte asociaţii din 137 de state de pe mapamond, incluzând peste 50.000 de controlori de trafic la nivel internaţional, conform https://www.nzalpa.org.nz., citat de Agerpres.

Ideea înfiinţării unei astfel de federaţii a aparţinut Asociaţiei Controlorilor de Trafic Aerian din Israel, condusă de Jacob Wachtel, care a făcut această propunere încă din 1956.

Câţiva ani mai târziu, în 1959, asociaţia similară elveţiană a propus explorarea posibilităţilor pentru configurarea unei federaţii mondiale care să gestioneze activitatea controlorilor de trafic aerian. A fost organizată, în acest sens, o întrunire la Frankfurt, Republica Federală Germania. S-a constatat că este necesară pentru început redactarea unui proiect de constituţie pen... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
fashiondays.ro