Stire

Renovarea Sălii Iuliu Maniu, simbol arădean al Marii Uniri, scoate la lumină frescele originale acoperite de comuniști

29.10.2020 ⋅ 0 comentarii

Lucrările de restaurare a Sălii Iuliu Maniu, din Palatul Comitatului (B-dul Revoluției nr. 81) sunt în desfășurare. O echipă de restauratori de la Timișoara lucrează să readucă sala la strălucirea ei inițială. Pentru Arad și pentru România acest obiectiv este important pentru că aici s-a negociat, în 13-14 noiembrie 1918, viitorul Transilvaniei și aici a fost punctul de plecare pentru pregătirea Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, de la 1 decembrie a aceluiași an.

Odată cu sala este renovat tot palatul, lucrări consistente fiind realizate și în subsol, la întărirea structurii de rezistență, refacerea spațiilor interioare și acoperiș. 

Pentru reabilitarea clădirii de pe Bulevardul Revoluției nr. 81 s-au alocat fonduri din bugetul Consiliului Județean, iar Sala Iuliu Maniu este renovată din fonduri europene. Valoarea lucrării se ridică la 3,6 milioane lei, la care se adaugă TVA.

„Renovarea Sălii Iuliu Maniu scoate la lumină frescele originale, care din cine știe ce motiv au fost acoperite de autoritățile comuniste. Anul viitor finalizăm renovarea clădirii și restaurarea sălii. Am fi dorit să o facem anul acesta, dar pandemia ne-a încurcat socotelile. În subsolul clădirii îmi doresc să deschidem un punct muzeal dedicat istoriei municipiului Arad. Iar ... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
fashiondays.ro