Stire

Cuptorul de topit fier de la Gurahonț va fi administrat de Complexul Muzeal

30.10.2020 ⋅ 0 comentarii


În ședința extraordinară a Consiliului Județean a fost aprobată trecerea în administrarea Complexului Muzeal Arad a monumentului istoric „Cuptor de topit fier Jumelț”, pentru a putea să fie valorificat cât mai bine din punct de vedere turistic.

„Dorim să introducem «Cuptorul de topit fier» de la Gurahonț în circuitul turistic al județului Arad, iar Complexul Muzeal poate gestiona cel mai bine acest obiectiv istoric. Putem accesa fonduri europene pentru a amenaja zona, astfel încât acest obiectiv turistic să devină accesibil tuturor”, a afirmat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad. 

„Cuptorul de topit fier Jumelț (ruine)” din satul Zimbru, comuna Gurahonţ, judeţul Arad, a fost realizat după tehnicile specifice ale mijlocului veacului al XIX-lea fiind încadrat în tipologia cuptoarelor de pe Valea Crişului Alb. Materialele folosite au scos în evidenţă potenţialul tehnologic de la acea dată. Construit în jurul anului 1870, el a funcţionat până la finele secolului al XIX-lea. Imobilul – construcţie şi teren menţionat, reprezintă o valoare a patrimoniului industrial arădean, fiind pe lista monumentelor istorice din judeţul Arad.


 

Sursa: ARQ

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro