Național Religie Stire

Moșii de toamnă. Slujbe de pomenire pentru cei adormiți ai noștri

31.10.2020 ⋅ 0 comentarii

Obișnuiți fiind ca această pomenire a Moșilor de toamnă să o facem în prima sâmbătă din luna noiembrie, firesc este a da o scurtă explicație de ce anul 2020 a adus această noutate în calendarul nostru ortodox, și anume data de 31 octombrie sau ultima sâmbătă a lunii octombrie. Explicația este una cât se poate de simplă și se găsește în hotărârea Sfântului Sinod, care are la bază tocmai dorința de a uniformiza liturgic această pomenire în toată cuprinderea Bisericii.

Așadar, astăzi, în ultima sâmbătă a lunii octombrie, în Biserica Ortodoxă se face pomenirea, cu nădejdea Învierii şi a dobândirii vieţii veşnice, a celor adormiți, pomenire cunoscută și sub numele de Moșii de toamnă. 

   Astfel,   pentru ”moși”, toți cei dragi ai noștri înveșniciți, Biserica a rânduit a se săvârși în această zi Sfânta Liturghie urmată de Slujba Parastasului în timpul cărora noi mijlocim înaintea lui Dumnezeu pentru ei. Rugăciunile, coliva, lumânările, fumul tămâii înălțat spre cer, vinul, colacii și toate cele împărțite pentru binele moșilor sunt dovada vie a grijii celor rămași în viață pentru sufletele celor dragi și care fac ca legătura cu ei să nu piară odată cu trecerea anilor. 

   Cultul morților nu este unul întâmplător ci este fundamentat  pe învierea lui Hristos, care este ”începătură (a învierii) celor adormiţi. Că de vreme ce printr-un om a venit moartea, tot printr-un om şi învierea morţilor” după cum spune Sfântul Apostol Pavel în Epistola I către Corinteni. Și tot el completează, zicând ”despre cei ce au adormit, nu voim să fiţi în neştiinţă, ca să nu vă întristaţi, ca ceilalţi, care nu au nădejde, pentru că de credem că Iisus a murit şi a înviat, tot aşa (credem) că Dumnezeu, pe cei adormiţi întru Iisus, îi va aduce împreună cu El.” (I Tes. 4,13-14). 

     Așadar, prin pomenirea morților în această zi, Biserica îşi arată speranța răspunsului bun pe care îl vor primi la Judecata de Apoi toţi oamenii înviaţi întru nădejdea Împărăţiei cerurilor.

RUGĂCIUNE PENTRU CEI ADORMIȚI

”Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta credință s-au săvârșit, și iartă-... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
fashiondays.ro