Stire

Noi măsuri pentru limitarea, prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID -19 în municipiul Arad

20.11.2020 ⋅ 0 comentarii

HOTĂRÂREA nr. 3, din 18.11.2020, privind aprobarea unor măsuri în vederea aplicării Hotărârii nr. 74/2020 a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență al Județului Arad, analizarea situației epidemiologice și stabilirea unor  măsuri suplimentare pentru  limitarea, prevenirea și combaterea  efectelor pandemiei de COVID -19 în municipiul Arad:

Art. 1 Se actualizează componența Grupul de Lucru Operativ (G.L.O.), constituit pentru a gestiona, propune și coordona măsurile ce se impun în funcție de evoluția fenomenului determinat de noul coronavirus SARS- CoV-2, în următoarea formație:

          Președinte:-  - Călin Bibarț – Primarul Municipiului Arad

          Membri:       - Penzes Iuliu Gheorghe – Direcția de Sănătate Publică

          - Lilioara Stepănescu -Secretarul General al Municipiului Arad

          - Bogdan Boca - Administrator Public al Municipiului Arad 

          - Oana Pârvulescu – Direcția de Asistență Socială Arad 

          - Sorina Ila – S.P.C.L.E.P. Arad

          - Toma Adrian – Direcția Generală Poliția Locală

          - Liliana Florea - Direcția Edilitară 

          - Elena Portaru - Direcția Tehnică

          - Rodica Lucian – Inspectoratul Școlar Județean Arad

          - Claudiu Godja -  Compania de Transport Public SA Arad 

          - Stelian Nistor – Târguri Oboare Piețe Arad 


Art. 2 Organizarea și desfășurarea activității, cu public sau fără public, în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau de concerte,  a spectacolelor de tip drive-in, a concertelor, spectacolelor, festivalurilor publice sau private, a altor evenimente culturale este interzisă  pe întreg teritoriul administrativ al Municipiului Arad, pe perioada stării de alertă, atât timp cât incidența cumulată a cazurilor din ultimele 14 zile depășeste valoarea de 3 la 1000 de locuitori.


Art. 3 Pentru prevenirea răspândirii infecţiilor cu SARS-CoV-2 pe întreg teritoriul administrativ al Municipiului Arad, se instituie măsurile și acțiunile obligatorii în timpul evenimentelor/întrunirilor/acţiunilor aferente campaniei electorale și procesului electoral în vederea alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2020, așa cum sunt  prevăzute la art.3 din anexa nr.2 din H.G. nr. 967/2020.

 

         Art. 4 Pe întreg teritoriul administrativ al Municipiului Arad, transportul rutier se desfăşoară cu respectarea măsurilor şi restricţiilor referitoare la igiena şi dezinfecţia mijloacelor de transport persoane, procedurile şi protocoalele din interiorul mijloacelor de transport, gradul şi modul de ocupare a mijloacelor de transport, regulile de conduită pentru personalul operatorilor şi pentru pasageri, precum şi privitor la informarea personalului şi pasagerilor, în scopul prevenirii contaminării pasagerilor şi personalului ce activează în domeniul transportului rutier.

 

    Art. 5 Operatorii de transport în comun, care își desfășoară activitatea pe teritoriul administrativ al Municipiului Arad precum și cei care desfășoară activitate de transport persoane în regim de taxi sau rent a car, vor îndeplinii următoarele măsuri, după caz: 

          a) respectarea capacității maxime ale mijlocului de transport și a distanțării fizice dintre pasageri precum și verificarea portului corect a măștii;

        b) curățarea, spălarea și dezinfecția zilnică a interiorului mijloacelor de transport persoane;

          c) afișarea la loc vizibil în autogară, puncte de îmbarcare, mijloace de transport, a regulilor de igienă pentru combaterea   răspândirii  coronavirusului SARS- CoV-2;

          d) igienizarea grupurilor sanitare din autogări, prin curățare, spălare și dezinfecție, precum și dotarea acestora cu materiale pentru igiena individuală;

          e) transportul clienților în regim de taxi se va efectua doar in număr de max. 2 persoane și doar pe bancheta din spate a autoturismului.

 

          Art. 6          

 (1) Administratorii piețelor vor intensifica măsurile de verificare a respectrii măsurile de prevenire (purtare corectă a măștilor, dezinfecție, igienă, distanțare fizică, curățarea periodică a suprafețelor de contact, mânere, mese, balustrade etc. cu soluție dezinfectantă, limitarea numărului de persoane în spații publice închise, termometrizarea persoanelor și triajul observațional etc);

 (2) Magazinele alimentare, nealimentare, supermarket-urile, hypermarket-urile, magazinele de cartier, inclusiv magazinele din centrele comerciale, indiferent de produsele comercializate sau de serviciile prestate, au obligația de a lua măsurile necesare pentru a preîntâmpina aglomerările de persoane din interior sau din zona caselor de marcat astfel încât să se asigure circulația liberă între clienții așezați la rând și cei care se deplasează între standuri. Dacă se constată că numărul clienților din interiorul magazinelor este prea mare, administratorul acestuia au obligația de a limita accesul clienților în interior.

 

          Art. 7 Asociațiile de proprietari vor asigura igienizarea și dezinfecția spațiilor comune din condominii.

 

   Art. 8

(1) Direcția Generală Poliția Locală Arad  va intensifica măsurile de  punere în aplicare a  planului local de monitorizare a respectării și aplicării regulilor stabilite pentru limitarea transmiterii virusului SARS-CoV-2 pe teritoriul administrativ al Municipiului Arad, pe toată perioada stării de alertă.

    (2) Direcția Generală Poliția Locală Arad  va intensifica măsurile și acțiunile de monitorizare, verificare, prevenire, control, aplicare de sancțiuni contravenționale și propuneri de măsuri complementare, în următoarele direcții de acțiune, fără a se limita la acestea: 

-respectarea obligației de purtare a măștii în toate zonele publice închise sau deschise;

-respectarea obligației de purtare a măștii de angajații agenților economici la schimburile de ture, precum și în cursul transportului angajaților în și dinspre locul de muncă;

-verificarea obligațiilor ce revin administratorilor piețelor, în general și ai celor agro-alimentare, în special, precum și operatorilor economici, care au ca obiect de activitate comerțul cu amănuntul,  de a respecta măsurile de prevenire (purtare corectă a măștilor, dezinfecție, igienă, distanțare fizică, curățarea periodică a suprafețelor de contact, mânere, mese, balustrade etc. cu soluție dezinfectantă, limitarea numărului de persoane în spații publice închise etc);

           - verificarea măsurilor privind circulația persoanelor pe întreg teritoriul admi... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății