Stire Extern

Turcia a condamnat 337 de persoane, printre care ofiţeri şi piloţi, la închisoare pe viaţă în procesul loviturii de stat din 2016

26.11.2020 ⋅ 0 comentarii

Un tribunal turc a condamnat joi 337 de persoane, printre care ofiţeri şi piloţi, la închisoare pe viaţă, la finalul principalului proces asupra tentativei de lovitură de stat eşuate care l-a vizat în 2016 pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan, informează joi AFP, potrivit Agerpres.

Aceste persoane au fost declarate vinovate de „tentativă de răsturnare a ordinii constituţionale”, de „tentativă de asasinare a preşedintelui” şi de „omucideri voluntare”, conform unui rezumat al sentinţei judecătoreşti obţinut de France Presse.

Până acum, tribunalele au condamnat aproape 4.500 de persoane, aplicând pedepse cu închisoare pe viaţă pentru mai mult de 3.000 dintre ele, conform cifrelor oficiale.

Printre persoanele condamnate figurează piloţi care au bombardat mai multe clădiri emblematice ale capitalei turce Ankara, precum Parlamentul, şi ofiţeri şi civili care au condus lovitura de stat de la baza militară de la Akinci.

La capătul unui proces în care au compărut aproape 500 de inculpaţi, 60 dintre aceştia au primit diferite pedepse cu ani de închisoare, iar 75 au fost achitaţi.

Tentativa de lovitură de stat din noaptea de 15 spre 16 iulie 2016 s-a soldat oficial cu 251 de morţi, în afara puciştilor, şi peste 2.000 de răniţi. Evenimentul, care a traumatizat Turcia, a declanşat epurări de amploare şi l-a determinat pe preşedintele Erdogan să-şi extindă prerogativele.

Ankara îl acuză pe predicatorul Fethullah Gülen, un fost aliat al lui Erdogan, de orchestrarea tentativei de puci. Gülen, aflat în exil în SUA, neagă orice implicare.

Procesul care s-a încheiat joi începuse în 2017, în cea mai mare sală de audieri din ţară, special construită în complexul penitenciar Sincan, în provincia Ankara.

 

În ciuda pandemiei, numeroşi apropiaţi ai victimelor au făcut deplasarea joi pentru a asista la ultima audiere, desfăşurată sub supravegherea unui important dispozitiv de poliţie.

„S-a făcut justiţie. Statul nu a lăsat sângele martirilor şi răniţilor nerăzbunat”, a declarat pentru AFP Ufuk Yegin, preşedintele unei asociaţii de rude ale victimelor.

Fethullah Gülen... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății