Național Religie Stire

Crucea Eroilor de pe Caraiman, resfințită în ziua de prăznuire a Ocrotitorului României

30.11.2020 ⋅ 0 comentarii

Crucea Eroilor de pe Caraiman a fost resfinţită în cadrul unei ceremonii organizate de Ministerul Apărării Naţionale, în ziua de prăznuire a Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României.

"Reuşim să resfinţim crucea de pe muntele Caraiman, cruce care a fost înălţată pentru a cinsti memoria militarilor români căzuţi în Primul Război Mondial, aici pe Valea Prahovei, pentru că iniţiativa a aparţinut Consiliului Local din Buşteni şi au vrut ca prin gestul dumnealor să lase pildă generaţiilor viitoare sacrificiul celor aproape 30.000 de soldaţi români care şi-au pierdut viaţa pentru apărarea ţării", a declarat, ministrul Nicolae Ciucă, conform Agerpres.

El a precizat că efortul de a finaliza acest proiect înaintea zilei Naţionale nu reprezintă altceva decât o datorie de onoare pentru a duce mai departe simţul datoriei şi pilda jertfei soldaţilor din Primul Război Mondial.

Ceremonia militară şi religioasă a fost organizată, în prezenţa unui sobor de preoţi, a mai multor oficiali, militari din toate unităţile de vânători de munte ale Armatei României, precum şi a primarului oraşului Buşteni, Mircea Corbu, cu ocazia finalizării, cu opt luni înainte de termenul prevăzut, a lucrărilor de restaurare şi reabilitare a monumentului istoric.

Lucrările de reabilitare a "Crucii comemorative a Eroilor români din Primul Război Mondial", monument istoric situat în Munţii Bucegi, la altitudinea de 2.291 m, în apropiere de Vârful Caraiman, au fost contractate de Ministerul Apărări Naţionale, în calitate de administrator legal al monumentului.

Lucrările de reabilitare au constat în sablarea tronsoanelor metalice, a soclului şi platformei de acces la monument şi acoperirea anticorozivă a întregii structuri metalice. De asemenea, au fost finalizate amenajările interioare, au fost montate lămpile electrice şi instalaţiile interioare de iluminat şi a fost realizată instalaţia de ventilaţie în subsol.

Pe 14 septembrie, de sărbătoarea Sfintei Cruci, luminile au fost aprinse pentru prima dată pe Cruce după începerea lucrărilor de restaurare. A fost, de asemenea, amenajat un spaţiu tehnic în care au fost amplasate bazine de colectare a apei de ploaie şi un generator ce va permite menţinerea unei temperaturi constante în cele două camere unde au fost amenajate săli de expoziţii. Astfel, la etaj, prin imagini, este rememorată construcţia monumentului, ce a început în urmă cu 92 de ani, iar la parter este amenajată o expoziţie dedicată Primului Război Mondial, eroilor neamului şi bătăliilor de pe Valea Prahovei.

Conform MApN, obiectivul general al proiectului a fost promovarea istoriei şi identităţii naţionale prin conservarea, p... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
fashiondays.ro