Național Social Stire

Victoria, gâsca cu gât roșu, a revenit în România după o călătorie de peste 13.000 de kilometri

02.12.2020 ⋅ 0 comentarii

Victoria, gâsca cu gât roșu rănită la începutul anului într-o comună din Ialomița, salvată și echipată cu un emițător pentru monitorizarea speciei, a revenit în România după o călătorie dus-întors de peste 13.000 de kilometri pe ruta Insula Mare a Brăilei - peninsula arctică Taimyr, anunță Societatea Ornitologică Română.

În urmă cu un an, Victoria a fost găsită rănită de localnicii din comuna Kogălniceanu, din județul Ialomița, care au luat legătura cu specialiștii SOR. Pasărea avea răni la aripi și nu putea zbura, dar a fost tratată de medicii veterinari de la Fundația Visul Luanei. După ce s-a recuperat, gâsca cu gât roșu a primit și un nume, Victoria, dar și un emițător nou, donat de Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”. A fost eliberată în habitatul ei natural din județul Ialomița, unde se afla un stol de gâște cu gât roșu.

În timpul care a urmat, Victoria a trimis date foarte importante pentru ornitologi referitoare la locurile de odihnă de pe traseul de migrație, zonele de cubărit, durata migrației și habitatele folosite.

În 22 noiembrie, emițătorul de pe spatele Victoriei a transmis semnalul că pasărea a ajuns cu bine în comuna Murighiol, județul Tulcea. Migrația de toamnă a durat 74 de zile, în perioada septembrie – noiembrie. În drumul spre România, Victoria a parcurs 7.700 de kilometri pe ruta Peninsula Taimyr, Rusia, Kazahstan, Rusia, Ucraina, România.

Vânătoarea de gâște cu gât roșu este suspendată în România.

„Efectele benefice ale opri... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
fashiondays.ro