Stire

12 persoane reţinute după percheziţii DNA într-un dosar privind achiziţiile din spitalele COVID-19

04.12.2020 ⋅ 0 comentarii


12 persoane au fost reţinute după percheziţiile procurorilor DNA din judeţele Braşov, Iaşi şi Harghita în dosarul privind achiziţia de echipamente medicale supraevaluate începând cu luna decembrie 2019. Alte percheziţii au avut loc la Spitalul din Miercurea Ciuc şi în locuinţa managerului unităţii medicale.

12 persoane, printre care și șeful Biroului de Operațiuni Speciale Brașov, au fost reținute în urma unor percheziţii DNA în Braşov, Iaşi şi Harghita într-un dosar privind achiziţiile de materiale COVID în perioada pandemiei. Printre reținuți este și șeful Biroului de Operațiuni Speciale Brașov, precizează surse din rândul anchetatorilor.

Sursele din rândul anchetatorilor mai precizează că este vorba despre spitale COVID din Braşov, iar infracţiunile au legătură cu achiziţionarea de aparatură medicală.

Cei vizați sunt bănuiți că favorizau anumite firme pentru a putea furniza echipamente necesare medicilor.

Procurorii DNA – Serviciul Teritorial Braşov au făcut joi percheziţii domiciliare în 22 de locaţii situate pe raza judeţelor Braşov, Harghita şi Iaşi, din care patru sunt instituţii publice. Procurorii au descins şi la Spitalul Clinic de Neurologie şi Psihiatrie Braşov, Spitalul Municipal Odorhei, Spitalul de Boli Infecţioase, dar şi la sediul Biroului de Operaţiuni Speciale din Braşov.

Percheziţii DNA. Şefi din două spitale COVID din Braşov, acuzaţi de luare de mită

Potrivit Monitorul Expres, persoane din conducerea a două spitale COVID din Braşov sunt suspectate de procurorii anticorupţie că ar fi primit mită de la 5000 până la 89.000 de euro pentru a atribui fraudulos anumite contracte pentru achiziţionarea de echipamente şi produse medicale supraevaluate, în perioada 2019-2020.

De asemenea, anchetatorii au făcut percheziții și la 18 domicilii ale unor persoane fizice şi sedii ale unor societăţi comerciale, situate pe raza judeţelor Braşov, Harghita şi Iaşi.

Procurorii anticorupţie din cadrul Serviciului teritorial Braşov desfăşoară cercetări penale in rem (faţă de fapte) în legătură cu presupusa comitere, de către mai mulţi funcţionari publici, a următoarelor infracţiuni: luare de mită, dare de mită, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite şi a altor infracţiuni asimilate celor de corupţie.

„Cauza are ca obiect presupusa atribuire frauduloasă, de către persoane din conducerea unor spitale din județele Brașov și Harghita, a unor contracte prin care unitățile respective ar fi achiziționat echipamente și produse medicale supraevaluate, dintre care unele nici nu îndeplineau condițiile de conformitate, iar altele nici nu erau necesare“.

„Pentru atribuirea contractelor preferențiale plătite din bani publici, spitalele în cauză ar fi organizat proceduri formale prin care să fie desemnată câștigătoare o anumită firmă. În schimb, persoane din conducerea spitalelor și/sau persoane cu ascendent și influență asupra acestora ar fi primit sume de bani de la reprezentantul legal al firmei respective.

Din cercetări a reieșit că activitățile frauduloase ar fi avut loc în perioada 2019 – 2020, prejudiciul în dauna spitalelor s-ar ridica la suma totală de 1.669.234 lei, iar sumele de bani date/promise de reprezentantul firmei respective ar varia între 5.000 euro și 89.000 euro”, se arată într-un comunicat DNA.

Consilier local din Săcele, suspectat în lanțul infracțiunilor

Surse din IGPR precizează că printre cei vizati de ancheta DNA se află și consilierul local PNL Săcele, omul de afaceri Cristian Marius Popa. De asemenea, una dintre adresele la care s-au desfășurat ieri percheziții este casa fostei soții a controversatului om de afaceri Andrei Kadas, care fost implicat într-o altă cercetare legată de contracte suspecte.

Sursa: romaniatv.net


 

Sursa: ARQ

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro