Stire Religie

Sfântul Nicolae, îndreptător credinței și chip al blândeților, prăznuit la Catedrala Veche din Arad

06.12.2020 ⋅ 0 comentarii

Cine a zis că nu putem vorbi de bucurie în pandemie? Ați fost astăzi la Sfânta Liturghie? Și vorbim cu atât mai mult despre bucurie cu cât este vorba de ziua de prăznuire a unuia dintre cei mai iubiți, îndrăgiți, povestiți și așteptați Sfinți: Sfântul Nicolae. 

Cum altfel ar putea fi când vorbim despre ”Ajutătorul celor credincioși, cercetătorul celor necăjiți, hrănitorul celor flămânzi, bogăția săracilor, toiagul cel tare al bătrâneților, părintele săracilor și bun dăruitorul, blândul ascultător al celor neputincioși, hrana și bucuria celor care aleargă către el, arătătorul dreptății,   liman lin al celor învăluiți, întărirea Ortodoxiei, glasul dumnezeieștilor cuvinte...”, după cum ni-l dezvăluie Acatistul închinat lui?

Întâmplător, am auzit în Ajunul acestei sărbători la radio un copil răspunzând întrebărilor unui reporter despre Moș Nicolae. Stăpân pe sine la chiar cei doar câțiva anișori ai săi, vorbea cu atât de multă convingere, bucurie și nădejde încât a reușit să-și pună în încurcătură interlocutorul, povestind chiar viața Moșului. Întrebat fiind la final cine este de fapt Moș Nicolae, a răspuns ferm și sigur pe el: ”Cum cine este? Sfântul Nicolae despre care v-am povestit!”. Iar acolo, în răspunsul și convingerea sa a așezat vocile copiilor de toate vârstele din întreaga lume și bucuria acestei sărbători, o sărbătoare care unește mâini, inimi și oameni. 

 Despre bucurie, sărbătoare, așezare, nădejde și aflarea vindecării asemeni femeii gârbove din Evanghelia de astăzi s-a simțit, trăit și liturghisit astăzi și în Catedrala Veche din Arad, acolo unde Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească.

Cuvântul Ierarhului


”Am ajuns la sărbătoarea mult iubită de către cei mici, dar și de către cei mari, sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae. Se pune întrebarea dacă Sfântul Nicolae v-a adus vreun dar. Sigur că ne putem referi la diferite daruri, dar cu siguranță Sfântul Nicolae a adus un dar fiecăruia dintre noi, că s-a rugat lui Dumnezeu să ne mai dăruiască încă o zi: o zi din viața pământească, cel mai de preț dar pe care îl primim. Că ne-a dat Dumnezeu, prin rugăciunile Sfinților și ale Sfântului Nicolae încă o zi să ne bucurăm de existența noastră, de existența celor din jur, a familiei, prietenilor și de ceea ce vedem frumos în jurul nostru. 

Sfântul Nicolae este cinstit în mod deosebit și în Răsărit și în Apus. La mormântul său, aflat în Italia, la Bari, sunt două candele care ard, două flăcări care simbolizează cele două părți ale creștinismului de odinioară: creștinismul răsăriten și apusean. 

Sf Nicolae este iubit și cinstit nu pentru lucrări teologice ci pentru viața lui plină de bunătate și de dragoste. Chipurile și viețile Sfinților le cunoaștem după icoană și după tropar, ele reflectând cel mai bine viețile lor. Icoana și troparul Sfântului Nicolae ne arată că este îndreptător credinței și chip al blândeților, care a trăit în a doua jumătate a sec. al III-lea și prima jumătate a sec. al IV-lea, în Asia Mică, într-o perioadă de persecuții puternice din partea împăraților păgâni, care l-au și întemnițat împreună cu alți creștini care mărturiseau credința în Hristos. Odată cu libertatea dăruită de Împăratul Constantin cel Mare creștinilor, în anul 313, a fost eliberat și Sfântul Nicolae din închisoare și și-a manifestat în mod liber credința. 

A mărturisit în timpul persecuțiilor din exteriorul bisericii, dar și în timpul persecuțiilor din interiorul bisericii. Pentru că la un moment dat a apărut un preot din Alexandria Egiptului,  pe nume Arie, care învăța greșit despre persoana Mântuitorului Iisus Hristos: că nu este Dumnezeu, ci este doar o persoană umană îndumnezeită. Și atunci, împreună cu alți Sfinți, Sfântul Nicolae a mărturisit credința adevărată că Iisus Hristos este Dumnezeu adevărat și om adevărat, iar Împăratul Constantin a convocat primul Sinod Ecumenic la anul 325 la Niceea, la care a participat și Sfântul Nicolae. Nu era teolog dar avea simțul adevărului, avea instinctul mărturisirii adevărului de credință așa cum mulți credincioși, cu sau fără pregătire teologică, mărturisesc adevărul.

În bunătatea sa a reușit să mărturisească cu mult curaj, în timpul Sinodului I Ecumenic și chiar l-a ocărât pe Arie pentru mărturisirea greșită a credinței despre persoana Mântuitorului Iisus Hristos. 

Sfântul Nicolae pentru bunătatea și dragostea lui a fost ales să păstorească Eparhia Mira Lichiei și a făcut o mulțime de minuni, atât în viața pământească cât și după înveșnicire prin Sfintele sale Moaște. A ajutat oameni săraci, corăbieri care erau în primejdie pe mare, tinere care doreau să se căsătorească, copii și tineri, bătrăni și săraci, pentru că el credea în bunătatea și iubirea Mântuitorului Iisus Hristos. A avut mult curaj în a-L mărturisi pe Hristos în fața dificultăților și așa se face că el este și astăzi un model pentru noi de credință și curaj în mărturisire, dar și model de bunătate.

Sfântul Nicolae ne învață să păstrăm dreapta credință, de aceea este numit îndreptător credinței. Chiar dacă nu avem pregătirea ... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
fashiondays.ro