Stire Cultura

Rodica Colta, etnolog: ”Era nevoie de o carte în care să fie prezentat portul popular ca element simbolic pentru identitatea noastră locală, arădeană”

10.12.2020 ⋅ 0 comentarii

Rodica Colta, etnolog Centrul Cultural Județean Arad: Era nevoie de o carte în care să fie prezentat portul popular ca element simbolic pentru identitatea noastră locală, arădeană”

Albumul Portul popular din județul Arad, ediția a II-a, autor dr. Elena Rodica Colta, realizat în cadrul proiectului Centrului Cultural Județean Arad „Lada cu zestre”, a ieșit din tipar în urmă cu câteva zile. 

Tocmai a ieșit de la tipar albumul „Portul popular din județul Arad”, ediția a II -a, realizat cu sprijinul Centrului Cultural Județean Arad. De ce era nevoie de un astfel de album?

Județul Arad a fost multă vreme lipsit de o carte, în care să fie prezentat portul popular ca element simbolic pentru identitatea noastră locală, arădeană. Devenise o practică includerea unor sate ale județului fie la Crișana, fie la Banat, vestimentația tradițională prezentată fiind și ea atribuită acestor teritorii etnografice. Aceasta a fost situația până în 2014, când Centrul Cultural Județean Arad a hotărât tipărească un album, care să cuprindă costumele populare din toate zonele și subzonele etnografice ale județului, și mi-a încredințat mie sarcina redactării. Realizarea albumului a presupus nu numai o documentare serioasă ci și gestionarea unei mari cantități de fotografii cu costumele populare din zonă. În final, a ieșit o carte pe cât de valoroasă, pe atât de frumoasă. Cum era de așteptat, fiind foarte solicitată, în șase ani s-a epuizat. De aici nevoia reeditării ei din acest an. 

Ediția a II - a a apărut în cadrul proiectului „Lada cu zestre”, derulat de Centrul Cultural Județean Arad pe parcursul anului 2020. Este vorba despre o ediție completată cu imagini ale portului popular din unele localități, care în prima ediție au lipsit.

Spuneți-ne câteva cuvinte despre conținutul albumului.

Prin partea sa de ilustrație, albumul Portul popular din județul Arad” este o carte de reprezentare, ce poate fi oferită oricui dorește să ne cunoască tradițiile. Din acest punct de vedere, vechile costume populare, purtate și azi în unele sate, reprezintă o amprentă, un element important, vizibil, al identității noastre arădene, care ne dă unicitate și ne diferențiază de ceilalți. 

În același timp, cartea este un instrument util pentru cei care doresc să se documenteze, să învețe, să știe ce materiale s-au folosit în acestă zonă, ce ornamente se coseau sau se brodau pe haine, ce simbolizau culorile folosite la ornamentare, care erau piesele ce compuneau îmbrăcămintea țăranilor noștri, pe vârste, pe zone și subzone, în funcție de anotimpuri, etc. Toate informațiile acestea „de specialitate” se găsesc în partea teoretică a cărții. Ele sunt cu atât mai prețioase cu cât datinile țesutului, croi... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
fashiondays.ro