Național Social Stire

Stelele căzătoare numite geminide pot fi văzute cu ochiul liber până în 17 decembrie

12.12.2020 ⋅ 0 comentarii

Stelele căzătoare numite geminide pot fi observate cu ochiul liber până în data de 17 decembrie. Fenomenul astronomic va avea intesitatea maximă în noaptea de duminică spre luni, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, citat de Mediafax.

„În ziua de 13 spre 14 decembrie 2020, Pământul va trece printr-o zonă în care se află cantități mari de praf lăsate de asteroidul acitv (3200) Phaethon. La contactul cu atmosfera, particulele de praf vor aprinde gazul atmosferic, lăsând o dâră luminoasă pe cer: steaua căzătoare. Majoritatea stelelor căzătoare din perioada 4-17 decembrie par a veni din constelaţia Gemini (Gemenii), acesta fiind motivul pentru care se numesc Geminide. Meteorii Geminide sunt mai lenți decât alți meteori și foarte luminoși. Astfel vor apărea bolizi (meteori foarte strălucitori) care se vor deplasa lent printre stele”, au anunțat reprezentanții Observatorului Astronomic.

În noaptea de duminică spre luni se vor putea vedea 120 de stele căzătoare pe oră.

„În 2020, maximul curentului cade foarte bine pentru țara noastră: 14 decembrie, ora 3 dimineața. Practic, în noaptea de 13 spre 14 decembrie vom putea vedea activitatea de maxim a curentului. Putem observa și în noaptea anterioară maximului sau în cea de după aceasta, șanse fiind să se poată vedea minim 40-50 de stele căzătoare pe oră. Observațiile trebuie făcute după miezul nopții până dimineața în amândouă serile. În timpul maximului se pot vedea maxim 120 de stele căzătoare pe oră, dacă observaţi din afara oraşelor mari”, au mai anunțat specialiștii.

Con... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
fashiondays.ro