Național Stire

Veteranul de război Ioan Moisa a împlinit 97 de ani

14.12.2020 ⋅ 0 comentarii

Veteranul de război căpitan (rtr.) Ioan MOISA a împlinit frumoasa vârstă de 97 de ani. 

Venerabilul veteran s-a născut pe data de 12 decembrie 1923, în municipiul Bacău, într-o familie cu 7 copii. 

„Am fost încorporat la vârsta fragedă de 17 ani la Bacău, unde am stat un an, apoi m-au transferat undeva într-o comună de lângă județul Dâmbovița. În 1944, când trupele române luptau împotriva forțelor germane, am fost trimis pe front cu Regimentul 27 Infanterie din cadrul Diviziei 6, Compania 7, având funcția de mitralior. 

Am ajuns cu trupele până la Oarba de Mureș, ca apoi să fim trimiși la Turda, unde era nevoie mare de noi, trupele nemțești opunând o rezistență puternică. Ajunși pe câmpul de luptă, ne-am așezat într-o vale, pe o gârlă, unde trebuia să nimicim dușmanul care era poziționat mai bine ca noi, pe o coamă de deal, ascuns într-o vie. 

După nenumărate rafale ale inamicului, trase pe deasupra capului, am fost lovit de un glonț în gură, care a ricoșat prin gât spre stomac. Am avut dinții din față rupți, fractură de maxilar, zona gâtului sfârtecată și ochiul stâng afectat grav. Îmi amintesc că m-am trezit brusc după ce am zăcut inconștient de la ora 18.00 până a doua zi după prânz, când am reușit să mă deplasez spre camarazii mei de luptă, plin de sânge și cu puterile sleite. Am fost luat și transportat cu o căruță în apropiere, la o școală unde era improvizată o stație medicală. După aproximativ 4 zile, nemâncat și foarte slăbit, după ce pierdusem mult sânge, am fost trimis la spitalul din Blaj. Am avut și infecție din cauza glonțului. 

După aproximativ 4 luni am început să mă refac ș... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
fashiondays.ro