Stire Cultura

Concert simfonic dedicat Unirii Principatelor Române, la Filarmonica Arad

18.01.2021 ⋅ 0 comentarii

O sărbătoare precum aceea a Unirii Principatelor Române o întâmpinăm în seara de 21 Ianuarie cu o nouă colecție de muzică românească! 
Vă propunem o întâlnire cu pagini simfonice de patrimoniu, creații fabuloase ale uneia dintre cele mai robuste personalități culturale românești. 

Răsplătit în 1928 cu premiul George Enescu pentru divertismentul său rustic, partitura care a creat o modă românească după apariția sa, Sabin Drăgoi demonstrează în paginile fiecărei creații pe care a semnat-o ulterior, o imaginație lipsită de egal: mai întâi,  inspirat de modelul enescian, creează propriul dixtuor; apoi, ca pasionat cercetător și descoperitor de folclor, fixează  în  ramele unei suite simfonice ceremonialul unei petreceri populare; și nu în ultimul rând,  după cum i-a și mărturisit unuia dintre prietenii cronicari din vremea sa, retras în “lumea sa de chimere și de sunete, din plăcerea de a scrie muzică”,  a îndrăznit să  lase lumii un prohod bănățean, în forma clasică și pură a lui Bach, pe care l-a denumit simplu, Divertisment sacru. 

Medalionul simfonic al acestei seri este o premieră pentru noi! De aceea, sperăm ca bucuria acestor noi și interesante lecturi simfonice să o împărtășim cu dumneavoastră! 

Program

Sabin Drăgoi:
Divertisment rustic p.I;
Dixtuor cu pian p.a.;
Petrecere populară p.... vezi mai mult


Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
fashiondays.ro