Informatii

Cushman & Wakefield Echinox: Piața de investiții din România a fost deosebit de rezistentă în fața pandemiei în 2020

21.01.2021 ⋅ 0 comentarii

În 2020, volumul total investit în active imobiliare în România a ajuns la 914 milioane EUR, o creștere de 28% față de 2019, fapt ce demonstrează reziliența pieței de investiții din România în perioada pandemiei Covid-19, conform raportului Romania Investment Marketbeat, lansat de compania de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Cel mai activ segment a fost de departe cel de birouri, cu valori ale tranzacțiilor estimate la aproximativ 784 milioane EUR, reprezentând 86% din volumul total al investițiilor. Segmentul industrial si logistic a atras 9% din capital, în timp ce restul de 5% a fost împărțit între sectoarele de retail și cel hotelier. În total, au fost tranzacționate un număr de 24 de proprietăți generatoare de venituri în 2020, cu o medie de 38 milioane EUR per proprietate, aceasta fiind una dintre cele mai ridicate astfel de valori în piața imobiliară locală din ultimul deceniu.

Cele mai mari șase tranzacții au fost reprezentate de proiecte de birouri, inclusiv vânzarea portofoliului local de birouri al NEPI Rockcastle către AFI Europe. Tranzacția a implicat patru clădiri din București și Timișoara cu o suprafaţă totală de 118.000 mp închiriabili, ce au fost vândute pentru 307 milioane de euro, cea mai mare tranzaţie de birouri semnată vreodată în România.

Mai mult, pragul de 100 de milioane EUR a fost depășit şi de o serie de alte tranzacții de birouri, cea mai relevantă pentru piață fiind achiziția Floreasca Park, un proiect de birouri cu un GLA de 38.000 mp, de o asociere între Zeus Capital Management și Resolution Property (Fosun), marcând intrarea investitorilor chinezi pe piața de birouri din România.

Creșterea volumului investițional din Romania este chiar mai impresionantă în contextul CEE / SEE, deoarece piața românească a fost singura care a înregistrat o evoluţie pozitivă în 2020 față de 2019. Proprietăți imobiliare cu o valoare totală de 9,9 EUR miliarde au fost tranzacționate în regiune în 2020, o scădere de aproape 29% față de volumul din 2019. De exemplu, Polonia, care deţine cea mai mare pondere în volumul total (57%), a înregistrat o scădere de 27%, Ungaria de 35%, iar Cehia a resimţit cea mai dramatică scădere de 60%, piața investiţională din România evoluând astfel mult peste așteptări într-un an foarte complicat.

Tim Wilkinson, Partner, Capital Markets, Cushman & Wakefield Echinox: „România a arătat în 2020 semne clare că a atins un nou nivel de lichiditate în piaţa imobiliară, volumul total al investițiilor fiind încă o dată aproape de 1 miliard de euro, într-un an marcat de provocările pandemiei. Acest trend constant a avut loc, în mod remarcabil, într-un context regional diferit al piețelor mai dezvoltate din Europa Centrală și de Est, unde am văzut reduceri semnificative ale volumelor investiționale din 2020, comparativ cu 2019. Deși România rămâne o piață mult mai mică decât Polonia, a reuşit să reducă diferența faţă de volumele totale din Ungaria și Cehia.

În 2021, ne putem aștepta să vedem în continuare o cerere consolidată din partea investitorilor din sectorul industrial și logistic, pe termen mediu existând previziunea că această clasă de active imobiliare va deveni unul dintre primele două cele mai active sectoare, împreună cu cel de birouri. Anticipăm atât o perioadă pozitivă în următoarele 12 luni pentru piața imobiliară în ansamblu, cât și anumite volume care, fără îndoială, vor atrage un interes crescut din partea unor noi investitori, având în vedere mai ales faptul că randamentele rămân semnificativ mai atractive decât cele ale piețelor mai dezvoltate din CEE.”


TRANZACŢII MAJORE ÎN 2020

  


PROPRIETATE

SEGMENT

CUMPĂRĂTOR

VÂNZĂTOR

SUPRAFATA (MP)

PREŢ

(MIL. €)

ORAŞ

Portofoliul local de birouri al NEPI Rockcastle 

Birouri

AFI Europe

NEPI Rockcastle

118.000

307

Bucureşti, Timişoara

62% din portofoliul local GTC 

Birouri

Optimum Ventures

Lone Star

41.000

126

Bucureşti

Floreasca Park

Birouri

Zeus Capital Management – Resolution Property (Fosun)

GLL Real Estate

38.000

Confidential

Bucureşti

Global City

Birouri

Arion Green

Global Finance

51.000

55

Bucureşti

The Bridge III

Birouri

Dedeman

Forte Partners

21.200

53

Bucureşti

50% of Renault Bucharest Connected

Birouri

Globalworth

Elgan Group

21.000

38

Bucureşti

Equest Logistic Center

Industrial

CTP

East Balkan Properties

56.000

30

Bucureşti

A1 Business Park

Industrial

CTP

Cromwell Property Group

95.000

25

 BucureştiCushman & Wakefield Echinox este o companie de consultanţă imobiliară de top pe piaţa locală şi afiliatul exclusiv al Cushman & Wakefield în România, deținut și operat independent, cu o echipă de peste 60 de profesioniști și colaboratori ce oferă o gamă completă de servicii investitorilor, dezvoltatorilor, proprietarilor și chiriașilor. Pentru mai multe informații, vizitați site-ul companiei www.cwechinox.com

 

Cushman & Wakefield, unul dintre liderii globali în domeniul serviciilor imobiliare comerciale, cu 53.000 de angajați în peste 60 de țări, ajută chiriașii, proprietarii și investitorii în optimizarea valorii activelor. Cu venituri de 8,8 miliarde de euro, serviciile principale ale companiei sunt: consultanță în gestionarea activelor şi investițiilor, piețe de capital, închirieri, administrarea proprietăților, reprezentarea chiriașilor, servicii de proiect și evaluare. Pentru mai multe informații, vizitați site-ul companiei www.cushmanwakefield.com
fashiondays.ro