Național Stire

Consecinţele dure ale Brexit. Exporturile britanice către UE s-au prăbuşit în ianuarie

09.02.2021 ⋅ 0 comentarii

Volumul exporturilor dinspre Regatul Unit către Uniunea Europeană a scăzut în mod spectaculos, cu 68%, luna trecută, comparativ cu ianuarie anul trecut, în mare parte ca urmare a problemelor dezastruoase cauzate de Brexit asupra comerţului dintre cele două părţi, transmite The Guardian.

Scăderea dramatică a volumului exporturilor transportate pe feriboturi şi prin tunelul din Canalul Mânecii a fost raportată de către Asociaţia de Transport Rutier, după un sondaj realizat printre membrii săi. Într-o scrisoare datată cu 1 februarie, directorul executiv al asociaţiei, Richard Burnett, l-a informat pe Michael Gove, responsabilul de coordonarea Cabinetului britanic, că a avertizat cu privire la situaţia exporturilor, însă a fost ignorat.

În mod specific, el spune că a avertizat anul trecut că este urgent să crească numărul de agenţi vamali, în contextul în care firmele au acum nevoie de munţi întregi de acte suplimentare. Numărul actual al angajaţilor, care se situează la 10.000, este de numai o cincime din ceea ce asociaţia consideră că este necesar pentru a face faţă creşterii masive a documentelor cu care se confruntă exportatorii.

Burnett mai spune că, pe lângă scăderea cu 68% a exporturilor, aproximativ 65% -75% din vehiculele care veniseră din UE se întorceau goale, deoarece nu existau mărfuri cu care să se întoarcă, din cauza întârzierilor cauzate de partea britanică şi pentru că unele companii britanice au oprit temporar sau definitiv exporturile către UE. „Mi se pare extrem de frustrant şi enervant faptul că miniştrii au ales să nu asculte industria şi experţii”, a spus el, potrivit The Guardian.

Potrivit datelor Camerei Comunelor, exporturile Marii Britanii către UE au fost de 294 miliarde de lire sterline în 2019 (43% din totalul exporturilor din Marea Britanie), în timp ce importurile din Marea Britanie din UE au fost de 374 miliarde de lire sterline (52% din total). Majoritatea covârşitoare a exporturilor către UE din Marea Britanie trec prin porturi mai degrabă decât pe cale aeriană.

 Richard Ballantyne, director executiv al Asociaţiei Porturilor Britanice, a declarat... vezi mai mult


Sursa: Adevarul

fashiondays.ro