Național Stire

O poveste de 100. Veteranul de război Toma Duminică, sărbătorit la centenar

20.02.2021 ⋅ 0 comentarii

”Tată... războiul e frumos să te uiți la el, nu să lupți” 

”100 de ani... vârsta sărbătoritului nostru. Ce este viața pentru fiecare? - este o CARTE – cu atâtea file cu câți ani se adună filă cu filă, pas cu pas, etapă cu etapă.”, așa începe Adj. Pr. rtr. Dan Arsenescu gândurile cu care aduce la cunoștința celor care prețuiesc veteranii de război, noua aniversare de centenar din cadrul A.M.V.V.D. Argeș.  

Este vorba de veteranul de război Toma Duminică, despre care domnul Arsenescu spune că în data de 19 februarie a anului 1921 i s-a adăugat în Cartea Vieții prima filă. 

Se naște în familia Toma, în satul Fâlfani com. Stolnici, județul Arges, venind pe lume în vremuri tulburi pentru România la acea vreme. 

Tinerețea o petrece alături de cei din zona sa. 

În 1939, la vârsta de 20 de ani, este încorporat la ”Regimentul 2 Pionieri de Gardă”, iar după pregătirea de bază, în 1941, pleacă imediat pe front de unde revine în 1946.  

Luptă cu unitatea sa până în Caucaz dar și în zona Budapestei. Între cele două perioade ale războiului este prizonier de război în Rusia. 

În 1946 se reîntoarce acasă unde se casătorește și își întemeiază propria familie. Din păcate nu a avut copii așa că înfiază un băiat pe care îl cresc în spiritul tradiției și patriotismului românesc. 

Până în 1960 se ocupă cu agricultura după care se angajează la Baza de Recepție din Stolnici ca magazioner după care activitatea până la pensionare a desfășurat-o la Gara CFR Pitești, la Serviciul Expediții. 

Rămânând văduv, merge mai departe pe drumul vieții încărcat cu multe obstacole, dar Dumnezeu îl ajută să le depășească pe toate și să ajungă la onorabi... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
fashiondays.ro