Național Stire

Decizie definitivă: Dosarul 10 august rămâne clasat

02.03.2021 ⋅ 0 comentarii

Dosarul privind intervenția în forță a jandarmilor la protestul diasporei din 10 august 2018 rămâne clasat, a decis marți Tribunalul București, după ce a respins cererea DIICOT de redeschidere a anchetei. Decizia este una definitivă.

Decizia luată marți de Tribunalul București vine după ce anul trecut în septembrie DIICOT a solicitat instanței de judecată să confirme reluarea investigației. Cererea DIICOT s-a plimbat mai multe luni între instanţe, deoarece judecătorii nu erau lămuriţi cine are competenţa de a soluţiona acest caz.

Inițial, în iulie anul trecut, la aproape 2 ani de la reprimarea violentă a protestului diasporei din Piața Victoriei, procurorul de caz a clasat parțial dosarul 10 august, care îi viza pe foștii șefi ai Jandarmeriei Române, respectiv pe fostul șef al Jandarmeriei Capitalei, cei care au coordonat intervenția în forță pentru dispersarea oamenilor care protestau în Piața Victoriei.

Astfel, au scăpat de urmărirea penală colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, fost prim adjunct al Jandarmeriei Române, maiorul Laurenţiu Cazan, fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi Bucureşti, colonelul Cătălin Sindile, fost şef al Jandarmeriei Române și comisarul şef de poliţie Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat în MAI pentru relaţia cu prefecţii.

În urma deciziei definitive a Tribunalului București, acuzațiile cu privire la modul în care a fost coordonată intervenția vor rămâne clasate, însă vor continua investigațiile cu privire la cazuri punctuale de purtare abuzivă.

Ancheta urmează să fie preluată de procurorii militari având în vedere că vorbim despre fapte în care sunt bănuiți jandarmi care au calitatea de militari.

Sursa: Digi24.ro

fashiondays.ro