Național Religie Stire Extern

În Basarabia de Sud va fi construită prima mănăstire în memoria eroilor români înhumaţi la Tiganca

04.03.2021 ⋅ 0 comentarii

În Episcopia Basarabiei de Sud va fi construită prima mănăstire închinată eroilor români înhumaţi la Tiganca.

 Lăcaşul de cult va fi ridicat chiar în localitatea unde românii şi-au pierdut viaţa în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

În acest scop a fost demarată o campanie de colectare fonduri, iniţiată de mai multe asociații din România și Republica Moldova,informează Basilica.ro.

„Există locuri unde istoria s-a scris cu sânge…. Există locuri unde libertatea a luat forma sacrificiului suprem… Există locuri ce cheamă la memorie şi mântuire… Un astfel de loc este Dealul Ţiganca de pe malul Prutului, unde pământul mai păstrează urmele obuzelor ce i-au muşcat din holde în vara fierbinte a anului 1941, iar în noapte se mai aud gemetele celor care şi-au pierdut viaţa în una dintre cele mai crâncene bătălii pentru Basarabia. După decenii de tăcere, pământul a scos la iveală oasele înălbite, într-un ultim gest de chemare la memorie: cine nu-şi cinsteşte eroii, n-are viitor! După mai multe demersuri, Statul Român a amenajat aici un cimitir ostăşesc, cu 1200 de cruci ridicate în onoarea ostaşilor şi ofiţerilor români care s-au jertfit pentru dezrobirea Basarabiei”, se precizează pe site-ul TVR Moldova, citat de Basilica.

Lupta de la Ţiganca, din iulie 1941, este considerată de istorici cea mai sângeroasă bătălie ... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
fashiondays.ro