Național Stire Religie

Credincioșii ortodocși intră de astăzi în Postul Paștelui

15.03.2021 ⋅ 0 comentarii

”Ușile pocăinței deschide-mi mie, Dătătorule de viață, că mânecă duhul meu la Biserica Ta cea sfântă, purtând locaș al trupului cu totul spurcat. Ci ca un Îndurat curățește-l cu mila milostivirii Tale!

În cărările mântuirii îndrepteaza-mă, Născătoare de Dumnezeu, căci cu păcate grozave mi-am spurcat sufletul și cu lenevire mi-am cheltuit toată viața mea; ci cu rugăciunile tale spală-mă de toată necurăția.

La mulțimea păcatelor mele celor rele, cugetând eu, ticalosul, mă cutremur de înfricoșata zi a judecății, ci îndrăznind spre mila milostivirii Tale, ca David strig Ție: Miluiește-mă Dumnezeule după mare mila Ta”

Începând de astăzi, 15 martie 2021, credincioșii ortodocși întră în perioada de pregătire pentru Sfintele Paști.

Postul Paștelui mai este cunoscut ca Postul Mare pentru că se întinde pe o perioadă de șapte săptămâni, încheindu-se anul acesta în data de 2 mai când prăznuim Învierea Domnului. 

Postul Paştilor nu este numai cel mai lung şi mai important, dar şi cel mai aspru dintre cele patru posturi de durată ale Bisericii Ortodoxe.

Spre deosebire de celelalte posturi, în Postul Paștelui avem dezlegare la pește doar la  praznicul Bunei Vestiri şi în Duminica Floriilor, în restul timpului recomandând-se, după putința fiecăruia, o anume strictețe în consumarea alimentelor: 

-în primele două zile – luni şi marţi din prima săptămână – se recomandă, pentru cei ce pot să ţină, post complet sau pentru cei mai slabi ajunare până spre seară, când se poate mânca puţină pâine şi bea apă;

-în primele trei zile – luni, marţi şi miercuri – şi ultimele două zile – vineri şi sâmbătă din Săptămâna Patimilor, la fel;

-miercuri în Săptămâna Patimilor se ajunează până seara, după săvârşirea Liturghiei Darurilor înainte sfinţite, când se mănâncă pâine şi legume fierte fără untdelemn;

-în tot restul postului, în primele cinci zile din săptămână se mănâncă uscat o singură dată pe zi, seara, iar sâmbăta şi duminica de două ori pe zi, legume fierte cu untdelemn şi puţin vin. 

Cele șapte Duminici din Perioada Postului

Duminica Ortodoxiei

Duminica Sfântului Grigore Palama

Duminica Sfintei Cruci

Duminica Sfântului Ioan Scărarul

Duminica Sfintei Mariei Egipteanca

Duminica ... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
fashiondays.ro