Național Stire

Astăzi purtăm albastru! 2 aprilie - Ziua internaţională de conştientizare a autismului

02.04.2021 ⋅ 0 comentarii

Ziua internaţională de conştientizare a autismului este marcată anual la 2 aprilie, ca urmare a deciziei Adunării Generale a ONU, prin Rezoluţia 62/139, adoptată la 18 decembrie 2007.

În 2021, tema Zilei internaţionale de conştientizare a autismului este "Includerea la locul de muncă: Provocări şi oportunităţi într-o lume post-pandemie", potrivit site-ului https://www.un.org.

Pandemia de COVID-19 a expus şi a accentuat inegalităţi evidente în întreaga lume, mai ales când este vorba despre venituri şi distribuţia averii, accesul la asistenţă medicală, protecţie conform legii ş.a. Persoanele cu autism s-au confruntat timp îndelungat cu multe dintre aceste inegalităţi, care au fost doar exacerbate de pandemie. Este o problemă agravată prin practici de angajare discriminatorii, recunoscute de mult timp, şi medii de muncă în care se regăsesc obstacole majore pentru persoanele cu autism. Toate acestea contribuie la şomajul sau sub-ocuparea severă a unei mari majorităţi a adulţilor din spectrul autismului, după cum indică site-ul menţionat.

Cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă adoptate de liderii mondiali la Naţiunile Unite în 2015 furnizează un plan pentru abordarea provocărilor majore cu care se confruntă lumea, incluzând şi strategii pentru reducerea inegalităţilor care împiedică prosperitatea oamenilor şi a planetei. Unul dintre scopurile Obiectivului de Dezvoltare Durabilă 8 - "Muncă decentă şi creştere economică" - este acela de a promova ocuparea deplină şi productivă şi munca decentă pentru toţi, inclusiv pentru persoanele cu dizabilităţi. Articolul 27 din Convenţia ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi recunoaşte, de asemenea, "dreptul persoanelor cu dizabilităţi de a munci, în condiţii egale cu ceilalţi" şi la un "mediu de lucru deschis, incluziv şi accesibil persoanelor cu dizabilităţi".

Unii angajatori au lansat recent programe de angajare incluzivă, adaptate pentru persoanele cu diagnostic de autism şi afecţiuni conexe, cum ar fi ADHD, TOC, etc., adesea denumite persoane neurodivergente. Pe baza experienţei acumulate din aceste programe şi motivaţi de dorinţa atât de a fi responsabili social, cât şi de a obţine un avantaj competitiv beneficiind de abilităţile unui rezervor de talente mai diversificat, un număr tot mai mare de angajatori creează acum modele pentru a face ca locul de muncă şi practicile de angajare să fie mai incluzive în general.

Pandemia de COVID-19 a afectat, fără îndoială, eforturile companiilor de a implementa aceste noi modele, într-un moment în care economia mondială se confruntă cu cea mai gravă recesiune economică de la "Marea Depresiune" (1929), cu pierderea a sute de milioane de locuri de muncă. În acelaşi timp, noi modalităţi de lucru, inclusiv munca la distanţă şi folosirea noilor tehnologii, au creat oportunităţi pentru angajaţii cu tulburări din spectrul autismului, se mai precizează pe site-ul https://www.un.org.

În 2021, Ziua internaţională de conştientizare a autismului abordează aceste probleme printr-un eveniment virtual care include un panel de discuţii moderat cu persoane cu tulburări din spectrul autismului care au experimentat ele însele provocările şi au văzut aceste noi oportunităţi pe piaţa forţei de muncă. Evenimentul virtual este organizat la 8 aprilie de Departamentul ONU pentru Comunicaţii Globale şi Departamentul ONU pentru Afaceri Economice şi Sociale, în colaborare cu Fundaţia Specialisterne.

Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a declarat unanim ziua de 2 aprilie ca Zi internaţională de conştientizare a autismului ("World Autism Awareness Day") pentru a evidenţia necesitatea de a contribui la îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor cu autism, astfel încât acestea să poată duce o viaţă împlinită, ca parte integrantă a societăţii, potrivit site-ului www.un.org. Rata autismului în toate regiunile lumii este ridicată, iar lipsa înţelegerii are un impact enorm asupra persoanelor cu autism, a familiilor lor şi a comunităţilor.

În 2008 a intrat în vigoare Convenţia privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, care reafirmă principiul fundamental al drepturilor universale ale omului pentru toţi. Scopul acesteia este de a promova, proteja şi asigura exercitarea deplină şi egală a tuturor drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale de către toate persoanele cu dizabilităţi, şi de a promova respectul pentru demnitatea lor. Convenţia privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi reprezintă un instrument vit... vezi mai mult















Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
fashiondays.ro