Național Stire

Veteranul de război Gheorghe Bădulescu a încetat din viață la 102 ani. A luptat în Armata României la Cotul Donului unde a căzut prizonier

08.04.2021 ⋅ 0 comentarii

Încă o filă din istoria veteranilor de război s-a scris în ceruri, odată cu trecerea la cele veșnice a locotenentului (rtr) Gheroghe Bădulescu, unul dintre puținii veterani de război care a luptat la Cotul Donului și care se mai afla în viață în 2021. 

Veetarnul de război Gheorghe Bădulescu s-a născut în anul 1919 în satul Dara, comuna Pietroasele și s-a înrolat voluntar în Armata Regatului României, participând cu Regimentul 25 Infanterie la cel de-al Doilea Război Mondial.

După dezastrul de la Cotul Donului, acesta a supraviețuit, dar a căzut prizonier în mâinile sovieticilor. A îndurat foametea și condițiile inumane din lagărele din Siberia, dar nici măcar acestea nu au reușit să îl doboare. 

Eroul român s-a întors în țară după 13 de ani de chin în lagărele sovietice, potrivit documentelor oficiale prin care acesta a fost declarat cetățean de onoare al județului Buzău.

Anunțul privind decesul veteranului și eroului Armatei României a fost făcut de MApN pe pagina oficială de Facebook:

„Ne-a părăsit unul din cei mai longevivi veterani din Buzău, locotenent (în retragere) Gheorghe Bădulescu!

Nea Gheorghiță, cum era cunoscut în satul său, a cunoscut ororile celui de-Al Doilea Război Mondial. Și-a văzut camarazii răpuși de gloanțele inamicului. A luptat în linia întâi , în cea mai sângeroasă bătălie dusă de Armata Română, la Cotul Donului, de unde a fost luat prizonier.

A trăit apoi chinurile prizonieratului în lagărele sovietice timp de nouă ani. Locotenentul (rtr.) Gheorghe Bădulescu a luptat în cadrul R... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății