Național Stire

Emil Drăgan, veteran de război și fost deținut politic la Gherla, Aiud și Valea Neagră, a încetat din viață la 100 de ani

12.04.2021 ⋅ 0 comentarii

Emil Drăgan, veteran de război și deținut politic, s-a stins din viață în cursul nopții de 9 spre 10 aprilie, la vârsta de 100 de ani.

Istoricul și arheologul Gheorghe Petrov, care a colaborat în repetate rânduri cu domnul Emil Drăgan pentru descoperirea trupurilor unor partizani din Munții Apuseni asasinați de Securitatea genocidară a postat pe pagina de socializare următorul mesaj:

 

Foto: Împreună cu domnul Emil Drăgan la Galda de Jos, în ziua de 22 martie 2017

”A plecat dintre noi pentru totdeauna Drăgan Emil – veteran de război și fost deținut politic (1920-2021)

* După mai bine de un secol de viață, în cursul nopții de 9 spre 10 aprilie 2021 a trecut la Domnul cel care a fost Drăgan Emil, din comuna Galda de Jos, județul Alba, unul dintre adevărații și uitații eroi ai României. A fost o mare onoare pentru mine să-l cunosc în urmă cu mai mulți ani și să am privilegiul de a putea sta de vorbă în mai multe rânduri cu acest om deosebit, crescut și educat înainte de comunism, care aparține unei generații care nu se va mai naște vreodată în această țară.

* Drăgan Emil s-a născut la 10 noiembrie 1920 în satul Benic, comuna Galda de Jos, fiind fiul lui Aron și Elisabeta. La părinți au fost șase copii, cinci băieți și o fată. A urmat clasele primare și secundare la Blaj, apoi Liceul Comercial din Alba Iulia. A absolvit cursurile Academiei de Înalte Studii Comerciale şi Industriale „Regele Mihai I” din Cluj, precum și Școala de Ofițeri de Rezervă pentru Artilerie din Arad. 

În ultima parte a Războiului a participat ca ofițer, într-o unitate de Vânători de Munte, la luptele de pe pe Frontul de Vest unde a căzut prizonier. A fost eliberat în mai 1945 dintr-un lagăr situat în apropierea Berlinului. 

După revenirea în țară, implicându-se în sprijinirea partizanilor anticomuniști din Munții Apuseni, a fost arestat de Securitate și condamnat la o ... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
fashiondays.ro