Stire

Ambulanța pentru Monumente Arad intervine la cuptorul de topit fier Jumelț

14.04.2021 ⋅ 0 comentarii

În perioada 09.04 – 30.04.2021, Asociația Culturală Vernacular, în parteneriat cu Complexul Muzeal Arad și Consiliul Județean Arad, prin proiectul “Ambulanța pentru Monumente Arad”, desfășoară, o amplă lucrare de punere în siguranță a cuptorului de topit fier de la Jumelț Ruine, sat Zimbru, comuna Gurahonț – monument istoric cod AR-II-m-B-00661.

Furnalul, construit, după câte se știe, între anii 1844 și 1865, este situat în extravilanul localității, pe Valea Râului, la 3 km de satul Zimbru. În prezent, construcția prezintă degradări consistând în fisuri și dislocări de material în zidul din piatră, surparea laturii vestice a cuptorului cu expunerea coșului de chirpici semiars ceea ce a dus la grava deteriorare a acestuia și prezența vegetației invazive  crescute în jurul, la interiorul și la partea superioară a monumentului.

Lucrările efectuate constau în consolidări și completări cu materiale originale sau similare și tehnici tradiționale de construcție, refacerea rosturilor prin injectări și eliminarea vegetației și a pământulu... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
fashiondays.ro