Național Cultura Social Stire

Doodle special creat de Google pentru a-l celebra pe Johannes Gutenberg, geniul care a schimbat lumea

14.04.2021 ⋅ 0 comentarii

Pagina de deschidere a Google este miercuri, 14 aprilie, un omagiu adus celebrului inventator al tiparului.

Când accesăm motorul de pornire, putem vedea un cadru în interiorul căruia se află cuvântul „Google” într-un font tradițional, în stil Gutenberg, iar în locul celor două litere „o”, sunt plasate ilustrații ale tiparului tradițional, precum și portretul lui Johannes Gutenberg, sub care se poate vedea cuvântul „Google” afișat inversat, așa cum l-am vedea pe o placă tipografică.

Biografia lui Johannes Gutenberg, inventatorul german al tiparului 

Johannes Gutenberg (născut Johannes Gensfleisch zum Gutenberg; circa 1400 - 3 februarie 1468) a fost un fierar și inventator german care a dezvoltat prima tipografie mecanică mobilă din lume. Considerată o piatră de hotar în istoria umană modernă, tipografia a jucat un rol cheie în progresul Renașterii, Reformei protestante și Epoca Iluminismului. Facând cunoștințele conținute în cărți și literatură la prețuri accesibile și disponibile pentru prima dată, presa lui Gutenberg a fost folosită pentru a crea una dintre primele și cele mai faimoase cărți din lumea occidentală, Biblia Gutenberg, cunoscută și sub numele de „Biblia cu 42 de linii”. 

Tinerețe

Johannes Gutenberg s-a născut între 1394 și 1404 în orașul german Mainz. O „zi de naștere oficială” din 24 iunie 1400 a fost aleasă la momentul Festivalului Gutenberg de 500 de ani, care a avut loc la Mainz în 1900, dar data este pur simbolică. Johannes era al doilea dintre cei trei copii ai negustorului patrician Friele Gensfleisch zur Laden și a doua soție a sa, Else Wyrich, fiica unui negustor, a cărui familie fusese cândva membri ai claselor nobiliare germane. Potrivit unor istorici, Friele Gensfleisch a fost membru al aristocrației și a lucrat ca aurar pentru episcopul de la Mainz în moneda ecleziastică catolică.

La fel ca data sa exactă de naștere, puține detalii despre viața timpurie și educația lui Gutenberg sunt cunoscute cu un grad de certitudine. La vremea aceea era obișnuit ca numele unei persoane să fie luat din casa sau proprietatea în care locuia, mai degrabă decât din tatăl său. Ca urmare, numele de familie legal al unei persoane, astfel cum este reflectat în documentele instanței, s-ar putea schimba de-a lungul timpului pe măsură ce se deplasa. Se știe că, în copilărie și adult, Johannes locuia în casa Gutenberg din Mainz.

În 1411, o răscoală a meșterilor împotriva aristocraților din Mainz a forțat mai mult de o sută de familii ca ale lui Guttenberg să plece. Se crede că Gutenberg s-a mutat împreună cu familia sa la Eltville am Rhein (Altavilla), Germania, unde locuiau pe o moștenire moștenită de mama sa. Potrivit istoricului Heinrich Wallau, Gutenberg ar fi putut studia orfevrarea la Universitatea din Erfurt, unde înregistrările arată înscrierea unui student pe nume Johannes de Altavilla în 1418 - Altavilla fiind forma latină a Eltville am Rhein, casa lui Gutenberg la acea vreme. Se șt... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
fashiondays.ro