Național Stire

Iacob Ciortea, ultimul Veteran de război din zona Teiușului, înmormântat cu onoruri militare

18.04.2021 ⋅ 1 comentarii

Veteranul de război, Iacob Ciortea, din Pețelca, județul Alba, a părăsit această lume la o vârstă venerabilă. Peste câteva luni ar fi urmat să împlinească impresionanta vârstă de 100 de ani.  

Iacob Ciortea s-a născut în satul Pețelca la data de 24 august 1921, într-o familie cu șase copii, din părinții Gheorghe și Rafila Ciortea. În anul 1940, pornea spre cea mai grea încercare din viața sa, războiul. A fost încadrat la Pontonieri, în cadrul Regimentului 91 Infanterie de la Alba Iulia. Viața pe front a fost foarte grea, soldații suferind de foame și de frig, iar unii dintre ei de tifos. Veteranul de război povestea un episod de pe front despre cum au fost primiți în casa unui civil pentru a se încălzi, iar din cauză că erau nespălați de foarte mult timp și plini de păduchi, i-au umplut și pe cei ai casei.  

Alături de camarazii săi a ajuns până la Cotul Donului, iar când s-a rupt frontul a căzut prizonier alături de alți mii de soldați. Acolo, când s-a rupt frontul, s-au format coloane de mii de prizonieri români, care au fost duși pe jos până la cel mai apropiat punct de cale ferată. Aceste distanțe ajungeau să fie până la 70-80 km. Din cauza gerului năprasnic suferă degerături grave și ajunge la spital pentru a-i fi tratat un braț, a cărui mobilitate avea să îi fie afectată pentru un timp. După aproximativ doi ani de prizonierat, Iacob Ciortea este eliberat din prizonierat și continuă să lupte eroic, de data aceasta, împotriva nemților, ajungând până în Munții Tatra. Aici, pe frontul de Vest, cu o lună înainte de finele războiului, a fost rănit grav la piciorul stâng și, ca urmare, este trimis în țară. După câteva luni de spitalizare a fost lăsat la vatră, în 1945. S-a întors la ai săi, în satul său natal, iar în 1947 s-a căsătorit cu Milin... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
19.04.2021 12:43
Tiberiu Frentiu
L-am cunoscut foarte bine pe Eroul Iacob Ciortea (tetea Iacob cum zicem noi). Pentru noi toti din Petelca a fost un om deosebit, iar pentru mine a fost si vecinul de peste drum cu un umpr foarte fin. Mereu imi povestea cu lacrimi in ochi prin ceea ce a trecut in razboi, despre intoarcerea emotionanta acasa din razboi, ranit la picior, in Ziua de Pasti 1945. Emotionanta a fost povestea cu reintalnirea cu fratii si parintii sai, dar si cu un caine credioncios, care in momentul in care l-a observat a fugit in calea lui peste 200 de m. A facut parte din generatia care alaturi de alti bravi eroi morti sau scapati din razboi, au aparat tara fara ezitare. Daca tara aceasta exista se datoreaza si lui tetea Iacob si multi altii ca dumnealui. A meritat din plin ceremonia militara si onorul adus in cinstea dumnealui.

Dumnezeu sa il odihneasca!.

Frentiu Tiberiu Cluj-Napoca
fashiondays.ro