Național Stire

23 aprilie - Ziua mondială a cărţii şi a drepturilor de autor

23.04.2021 ⋅ 0 comentarii

Începând din anul 1996, la iniţiativa UNESCO, se sărbătoreşte, anual, la 23 aprilie, Ziua mondială a cărţii şi a dreptului de autor.

În 2021, din cauza pandemiei, Ziua mondială a cărţii şi a dreptului de autor este marcată în condiţii speciale, având sloganul: "Cărţile: o fereastră în lume în timpul COVID-19", potrivit https://www.un.org. În prezent, mai mult ca oricând, într-un moment în care la nivel global majoritatea şcolilor sunt închise şi oamenii trebuie să limiteze timpul petrecut în afara caselor lor, puterea cărţilor poate fi valorificată pentru a combate izolarea, pentru a întări legăturile dintre oameni şi pentru a ne extinde orizonturile, stimulându-ne în acelaşi timp mintea şi creativitatea, notează sursa citată. În luna aprilie şi pe tot parcursul anului, este esenţial ca adulţii să-şi facă timp să citească singuri sau împreună cu copiii lor. A venit momentul să sărbătorim importanţa lecturii, să încurajăm creşterea copiilor în calitate de cititori şi să promovăm dragostea, pe tot parcursul vieţii, pentru literatură şi integrarea în muncă.

În perioada 1-23 aprilie 2021, UNESCO împărtăşeşte citate, poezii şi mesaje pentru a simboliza puterea cărţilor şi a încuraja lectura cât mai mult posibil.

Ziua mondială a cărţii şi a drepturilor de autor marchează moartea, în 1616, a trei mari scriitori ai lumii: englezul William Shakespeare, spaniolul Miguel de Cervantes, şi peruanul de origine spaniolă Inca Garcilaso de la Vega. De asemenea, 23 aprilie este ziua de naştere a numeroşi scriitori, precum Maurice Druon, K. Laxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla şi Manuel Mejía Vallejo, conform https://www.un.org.

Conferinţa generală a UNESCO din 1995, de la Paris, a stabilit decretarea Zilei mondiale a cărţii şi a dreptului de autor, pentru a marca simbolic naşterea şi moartea acestor scriitori şi, totodată, pentru a încuraja lectura, un fenomen aflat în scădere dramatică. Astfel, prima zi mondială a cărţii şi a dreptului de autor a fost marcată la 23 aprilie 1996.

La această dată, în aproape toate ţările lumii au loc acţiuni de omagiere a cărţii, a autorilor, a editorilor, a librarilor, a bibliotecarilor şi, implicit, a cititorilor. În toată lumea, sunt organizate, de obicei, expoziţii de carte, lecturi publice şi multe astfel de manifestări menite să încurajeze şi să popularizeze lectura.

De asemenea, Ziua mondială a cărţii şi a dreptului de autor cheamă la reflecţia asupra schimbărilor pe termen lung în lumea cărţilor. Cărţile digitale oferă noi posibilităţi de acces la cunoştinţe, având costuri reduse şi o accesare pe arii geografice mari. Cărţile tradiţionale dispun însă de o largă apreciere. Toate formele de cărţi aduc o contribuţie valoroasă educaţiei şi propagării culturii şi informaţiilor. Această diversitate este o bogăţie comună, făcând din cărţi mai mult decât un obiect fizic: instrumente ale schimbului de idei dincolo de limitele spaţiului şi timpului.

În fiecare an, UNESCO şi organizaţii internaţionale ce reprezintă cele trei sectoare majore ale industriei de carte - editori, librării şi biblioteci - selectează "Capital World Book" pentru o perioadă de un an, din 23 aprilie. În 2021, nu a fost ales un oraş "Capital World Book".

Pentru 2020, a fost aleasă capitala Malaysiei, Kuala Lumpur. Oraşul asiatic a fost selectat pe fundamentul consistent al educaţiei incluzive, dezvoltarea unei societăţi bazate pe cunoaştere şi lectură accesibilă pentru toate segmentele din populaţia din Kuala Lumpur.

În 2019, Sharjah (Emiratele Arabe Unite) a fost desemnată "Capital World Book". În 2018, "Capital World Book" a fost aleasă Atena, capitala Republicii Elene, iar în 2017 a fost rândul Conakry, capitala Guineea. De-a lungul timpului, au purtat titulatura de "Capital World Book" oraşe precum: Madrid (2001), Alexandria (2002), New Delhi (2003), Anvers (2004), Montreal (2005), Torino (2006), Bogota (2007), Amsterdam (2008), Beirut (2009), Ljubljana (2010), Buenos Aires (2011), Erevan (2012), Bangkok (2013), Port Harcourt (2014), Incheon (2015) şi Wroclaw (2016).

Ideea marcării acestei zile la 23 aprilie a fost avansată de Spania, unde are loc, în această zi, Festivalul Trandafirilor, o manifestare în care este sărbătorit Sfântul Gheorghe (San Jordi) şi este comemorat Miguel de Cervantes, alături de William Shakespeare. În această zi, în Spania, încă din Evul Mediu, fetele şi femeile primesc flori, iar bărbaţii - cărţi. Obiceiul oferirii cărţilor a fost practicat după 1616.

Cu prilejul marcării Zilei mondiale a cărţii şi a drepturilor de autor au loc şi în România lecturi publice, dezbateri şi donaţii de carte.

În România, prin Hotărârea de Guvern nr. 293 din 14 aprilie 2005, ziua de 23 aprilie a fost declarată "Ziua Bibliotecarului din România". Începând cu 2005, în ziua de 23 aprilie se sărbătoreşte şi Ziua Bibliotecarului, notează https://abr.org.ro. La 23 iunie 2014, preşedintele României a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind declararea datei de 23 aprilie drept Ziua Cărţii.

Sursa: Agerpres

fashiondays.ro