Extern

Netanyahu a decretat stare de urgență în orașul Lod, după o revoltă violentă a arabilor israelieni

12.05.2021 ⋅ 0 comentarii

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat stare de urgență, miercuri, în orașul Lod, aflat în centrul țării, după o revoltă a arabilor israelieni, pe măsură ce conflictul între forţele israeliene şi militanţii palestinieni s-a intensificat, scrie BBC.

În Lod, aflat în apropiere de Tel Aviv, minoritatea arabă locală a protestat după moartea violentă, marţi, a unui arab israelian. Manifestațiile au degenerat iar protestatarii au aruncat cu pietre spre poliţie, care a răspuns cu grenade lacrimogene.

Mai multe maşini au fost incendiate iar 12 oameni au fost răniţi în ciocnirile pe care primarul oraşului le-a asemuit unui război civil.. Totodată, potrivit presei israeliene, trei sinagogi şi mai multe magazine din Lod au fost incendiate.

Au existat revolte şi în alte oraşe unde populaţia arabă este mai numeroasă, precum şi în Ierusalimul de Est şi în Cisiordania.

„Întreg Israelul ar trebui să ştie, acesta este o completă pierdere a controlului”, a spus edilul Yair Revivo. „Războiul civil a izbucnit în Lod”, citează Times of Israel.

Publicaţia a scris că este prima dată, din 1966, când guvernul israelian s-a folosit starea de urgenţă asupra comunităţii arabe.

Netanyahu, care a ajuns în oraş pentru a face apel la calm, a spus că va instaura o restricţie de deplasare dacă este nevoie.

Sursa: Digi24.ro