Stire Extern

NATO și UE cer o anchetă în cazul avionului deturnat la Minsk

24.05.2021 ⋅ 0 comentarii

Uniunea Europeană şi NATO au cerut efectuarea unei anchete internaţionale după ce un avion al companiei Ryanair ce efectua un zbor Atena-Vilnius a fost constrâns de autorităţile belaruse să aterizeze la Minsk, transmite luni Reuters, arată Agerpres.

''În realizarea acestui act coercitiv, autorităţile din Belarus au pus în pericol siguranţa pasagerilor şi a echipajului'', a subliniat într-o declaraţie şeful diplomaţiei europene Josep Borrell cu câteva ore înaintea unei reuniuni a liderilor statelor membre ale UE, la Bruxelles, unde va fi abordat şi acest incident.

''O investigaţie internaţională asupra acestui incident trebuie să fie realizată pentru a verifica orice încălcare a regulilor internaţionale de aviaţie'', indică declaraţia citată.

La rândul său, Alianţa Nord-Atlantică a calificat incidentul drept ''grav şi periculos'' şi a solicitat de asemenea o investigaţie internaţională.

"Este un incident grav şi periculos, care necesită o anchetă internaţională. Belarusul trebuie să garanteze întoarcerea în securitate a echipajului şi a tuturor pasagerilor" la Vilnius, destinaţia iniţială a zborului, a scris duminică pe Twitter secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Context

Autorităţile din Belarus au recurs la un avion de vânătoare şi au semnalat o falsă alertă cu bombă pentru a forţa un avion al companiei Ryanair ce efectua o cursă între Grecia şi Lituania - ţări membre ale UE şi ale NATO - să aterizeze duminică la Minsk, unde l-au arestat pe pasagerul Roman Protasevici, un tânăr jurnalist de opoziţie din Belarus.

Sursa: stiripesurse.ro