Stire Extern

Germania a recunoscut atrocitățile comise în Namibia colonială drept genocid și va despăgubi victimele cu 1,1 miliarde de euro

28.05.2021 ⋅ 0 comentarii

Germania a recunoscut în mod oficial, vineri, crimele comise de trupele coloniale germane în Namibia drept genocid, relatează Deutsche Welle, citată de Digi24.

Ministrul de externe german, Heiko Maas, a declarat în cadrul unui comunicat că este „un gest de recunoaștere a suferințelor incomensurabile” cauzat de Germania și că țara va crea un fond de 1,1 miliarde de euro, bani care vor fi folosiți de comunitățile afectate. Maas a precizat că banii plătiți prin compensație ca urmare a unor acțiuni legale ale victimelor nu vor fi scăzuți din acest fond.

Decizia vine în urma unor negocieri ale de cinci ani între autoritățile germane și cele namibiene pentru o re-evaluare orientată spre viitor a colonialismului german. Reprezentanți ai comunităților Herero și Nama au participat la negocieri.

Fosta ministră a dezvoltării din Germania, Heidemarie Wieczorek-Zeul a prezentat pentru prima oară scuze Namibiei, în 2004, pentru atrocitățile comise în timpul Imperiului German (1871-1918) în Namibia. Ea spunea atunci că felul în care s-a purtat Germania în coloniile sale s-ar putea califica drept genocid în termenii de astăzi.

Declarația va fi semnată de Maas, la Windhoek, capitala Namibiei, la începutul lunii iunie.