Național Stire

Cel mai în vârstă General din România a împlinit 106 ani! ”Am mulțumirea sufletească, că în decursul celor 106 ani petrecuți pe acest pământ mi-am făcut datoria”

03.06.2021 ⋅ 0 comentarii

”După ce am trecut Nistrul, am îngenunchiat, am sărutat pământul românesc, am zis Tatăl nostru şi am zis: Astăzi m-am născut a doua oară!” – Veteran de război, general de brigadă în retragere Năstase Constantin. 

Astazi 03 iunie 2021, în prezența ministrului Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, cel mai longeviv senior al orașului Miovei-Argeș, veteran al celui de-Al Doilea Război Mondial și Cetățean de Onoare al orașului Mioveni, general de brigadă în retragere Constantin Nastase a împlinit venerabila vârstă de 106 ani. 

Cu această ocazie, Ministrul Apărării i-a înmânat personal venerabilului sărbătorit, Emblema de Onoare a Armatei Române – cea mai înaltă distincţie militară onorifică din sistemul de distincţii şi însemne militare ale țării, pentru fapte deosebite, care au contribuit la ridicarea prestigiului Armatei României. 

Sărbătoritul s-a născut pe 3 iunie 1915 în Mioveni și a fost absolvent al Școlii Normale „Carol I” din Câmpulung Muscel. 

În anul 1934, la vârsta de 19 ani, a devenit cercetaș al Marii Legiuni a României – Cohorta ”Radu Negru” din Câmpulung Muscel, în prezent fiind membru de onoare al Centrului Local Dacia Felix. 

A luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial, participând la campania din Est de la început, în iunie 1941, și până la întoarcerea în țară, în anul 1944. A luptat ca ofițer al Armatei Române în bătălia pentru Odessa și în confruntarea de la Cotul Donului. A scăpat cu viață din cumplita încercuire de la Cotul Donului și a mărșăluit mii de kilometri prin nesfârșita stepă din Rusia, la temperaturi de -40 de grade Celsius. După 75 de zile de marș a ajuns în țară. 

Ulterior, după absolvirea Facultății de Matematică și Fizică a Universității din București, a devenit profesor de mate... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
fashiondays.ro