Național Stire

Sute de voluntari din întreaga țară vor repara şi zugrăvi faţadele a 30 de case din Banatul Montan

17.06.2021 ⋅ 0 comentarii

Asociaţia Acasă în Banat dă startul, joi, 17 iunie, celei de-a III-a ediţii a proiectului "Color the Village"/"Colorează satul", care va reuni pentru trei zile 400 de voluntari din întreaga ţară în localitatea cărăşeană Ilidia, unde vor repara şi zugrăvi faţadele a 30 de case tipice pentru această zonă pitorească din Banatul Montan.

Localitatea Ilidia se mai numeşte şi "Mica Americă", întrucât multe din casele de aici au fost construite în urmă cu un secol de bănăţenii care au imigrat în Statele Unite. Casele sunt frumos decorate, cu porţi şi ferestre atent sculptate de meşteri locali. La final, fiecare casă renovată va fi înfrumuseţată cu flori potrivite zidurilor din piatră.

"Suntem bucuroşi că proiectului nostru s-au alăturat atât de mulţi oameni şi suntem convinşi că va avea un impact pozitiv în comunitatea din Ilidia. Ne dorim ca aceste case frumoase, construite din piatră, să îşi păstreze specificul, satul să îşi păstreze identitatea şi farmecul deosebit, să se transforme într-o adevărată destinaţie turistică", a declarat, miercuri, preşedintele Asociaţiei Acasă în Banat, Radu Trifan.

Proiectul "Color the Village"/"Colorează Satul", unic în România, are loc în fiecare an în altă localitate din Banat şi îşi propune să pună în valoare arhitectura tipică din această zonă, iar munca voluntarilor este intensă.

Pentru munca lor, voluntarii vor fi recompensaţi cu momente sportive şi artistice, seara de vineri fiind dedicată muzicii populare bănăţene cu Traian Jurchelea, originar din Ilidia, Elena Cozîltea, Aurelia Ardeleanu şi Mariana Chirilovici. Pavel Brebu, autorul monografiei satului, le va povesti voluntarilor momente din istoria Ilidiei şi va prezenta cea mai recentă apariţie editorială a sa, "... vezi mai mult







Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
fashiondays.ro