Național Stire

Ordinul Arhitecţilor din România cere continuarea procedurii de înscriere a sitului Roşia Montană în Lista Patrimoniului Mondial

05.07.2021 ⋅ 0 comentarii

Ordinul Arhitecţilor din România (OAR) solicită Guvernului continuarea procedurii de înscriere a sitului Roşia Montană în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

"Situl Minier Istoric de la Roşia Montană urmează să intre în dezbaterile Comitetului Patrimoniului Mondial în luna iulie 2021, ca urmare a reluării procedurii de înscriere în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO la începutul anului 2020. Cu toate acestea, în spaţiul public au apărut semnale îngrijorătoare care confirmă faptul că această revenire în faţa Comitetului este din nou în pericol. În consecinţă, Ordinul Arhitecţilor din România, care a propus Ministrului Culturii încă din anul 2007 înscrierea sitului în Lista Patrimoniului Mondial şi susţine progresul responsabil şi valorificarea patrimoniului cultural şi natural excepţional de la Roşia Montană, solicită Guvernului să nu repete greşelile Statului Român din 2018, când procedura de înscriere în Lista Patrimoniului Mondial şi în Lista Patrimoniului Mondial în Pericol a fost oprită în mod nedemn şi nejustificat", susţine OAR într-o scrisoare deschisă către Guvern.

Potrivit OAR, Roşia Montană şi România au pierdut timp preţios prin amânările cauzate de "acţiunile iresponsabile" ale Guvernului, care în 2018 a solicitat Comitetului întrunit la Manama, în Bahrain, să returneze nominalizarea României.

Ordinul Arhitecţilor din România şi-a exprimat îngrijorarea că actualul Guvern este "pe punctul de a repeta greşelile anterioare" şi a atras atenţia că, spre deosebire de momentul 2018, este posibil ca România să nu mai primească din partea Comitetului o soluţie de "revenire", ci una de retragere.

În opinia OAR, este cu atât mai grav cu cât în spaţiul public este vehiculat chiar termenul de "retragere", care în termenii Convenţiei echivalează cu renunţarea la nominalizare. O nouă nominalizare a Roşiei Montane pentru includerea în Patrimoniul Mondial, dacă aceasta va mai ajunge vreodată în atenţia Comitetului, va trebui să fie supusă unei noi evaluări, a semnalat OAR.

"Argumentul potrivit căruia înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO a Roşiei Montane va conduce la periclitarea câştigării de către România în dosarul de arbitraj internaţional nr. ARB/15/31 aflat pe rolul ICSID din Washington, argument invocat de ţara noastră şi în 2018 pentru a solicita Comitetului Patrimoniului Mondial amânarea analizei dosarului, nu este unul întemeiat. Recunoaşterea internaţională a valorii culturale deosebite a sitului, propusă de ICOMOS, organismul ştiinţific de specialitate consultat de către UNESCO în vederea înscrierii în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, demontează acuzaţiile companiei miniere, formulate inclusiv în cadrul procesului ICSID, acuzaţii potrivit cărora regimul de protecţie de monument istoric, potrivit leg... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
fashiondays.ro