Național Stire

Acord politic: Europenii vor putea cere instituțiilor UE să-și modifice documentele care afectează mediul

13.07.2021 ⋅ 0 comentarii

Comisia Europeană salută acordul politic provizoriu între Parlamentul European și Consiliu cu privire la modificarea Regulamentului Aarhus, care va permite un control public sporit al actelor UE ce afectează mediul, potrivit unui comunicat de presă. Astfel, modificarea va îmbunătăți posibilitățile societății civile de a solicita instituțiilor UE să își revizuiască documentele în vederea asigurării unei mai bune protecții a mediului și acțiuni mai eficace în domeniul climei.

“Vor putea solicita un astfel de control atât organizațiile neguvernamentale de mediu, cât și persoanele ale căror drepturi sunt încălcate. În plus, orice membru al publicului care acționează împreună în interes public va putea solicita un control dacă o astfel de cerere este susținută de cel puțin 4 000 de europeni din cel puțin cinci state membre, numărul minim de persoane din rândul publicului provenind din fiecare dintre statele membre respective fiind de 250.

Regulamentul modificat va îmbunătăți și mai mult deschiderea, responsabilitatea și coerența acțiunilor Uniunii în domeniul mediului și al climei și va sprijini obiectivul Comisiei de a realiza schimbări transformatoare în cadrul Pactului verde european, prin consolidarea capacității societății civile de a contribui la această schimbare”, mai arată sursa citată.

Comisia a propus această modificare în octombrie 2020, ca urmare a angajamentului pe care și l-a asumat în cadrul Pactului verde european de a îmbunătăți accesul cetățenilor și al organizațiilor neguvernamentale de mediu la revizuirea administrativă și judiciară la nivelul UE.

În urma acordului politic provizoriu cu privire la cele mai relevante modificări, înainte să intre în vigoare, Regulamentul Aarhus revizuit trebuie aprobat și adoptat de Parlamentul European și de Consiliu.


Sursa: Digi24.ro

fashiondays.ro