Național Stire

Noi cercetări arheologice în cetatea dacică Sarmizegetusa Regia din Munţii Orăştiei

13.07.2021 ⋅ 0 comentarii

O campanie de cercetări arheologice se desfăşoară, în aceste zile, în cetatea dacică Sarmizegetusa Regia din Munţii Orăştiei, în cadrul proiectului de restaurare a sitului UNESCO denumit "Capitala Daciei - Muzeu viu al patrimoniului cultural european", a informat, marţi, Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara.

Săpăturile se efectuează în mai multe puncte ale fortificaţiei, cu scopul de a oferi informaţii şi clarificări specialiştilor cu privire la elementele constructive antice şi la starea de conservare a monumentului istoric.

"În prima etapă a fost trasată o suprafaţă la Poarta de est, unde lucrările din anul 1980 au modificat substanţial aspectul monumentului. O serie de argumente desprinse din săpăturile din secolele XIX şi XX indică o configuraţie diferită a porţii faţă de cea materializată în prezent în teren, astfel că se impune o (re)cercetare a zonei, pentru a obţine date suplimentare în vederea propunerii unor soluţii optime de restaurare", a precizat CJ Hunedoara.

Specialiştii urmează să deschidă o serie de secţiuni şi de suprafeţe pe mai multe segmente ale zidului cetăţii, precum şi în zona porţilor de vest şi de sud.

Proiectul "Capitala Daciei - Muzeu viu al patrimoniului cultural european" are ca obiect conservarea, restaurarea şi punerea în valoare a cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia

Etapele de restaurare includ cercetări arheologice, taluzări şi amenajări ale terenului, refacerea incintei militare şi a porţilor de acces. De asemenea, este prevăzută refacerea şi îmbunătăţirea infrastructurii de vizitare prin introducerea unui tra... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
fashiondays.ro