Stire Extern

Descoperire revoluționară. O mutație genetică rară îi ferește pe oameni de obezitate

15.07.2021 ⋅ 0 comentarii

Oamenii de știință au identificat o grupă rară de variante de gene care îi protejează pe oameni de riscul obezității. Descoperirea a fost făcută în urma unuia dintre cele mai cuprinzătoare studii de până acum despre genetică și obezitate, relatează The Independent, citat de Digi24.ro.

Cercetătorii de la Regeneron Genetics Center au analizat datele genetice a peste 640.000 de oameni din Mexic, SUA și Marea Britanie pentru a găsi noi informații despre baza genetică a obezității.

Studiul, publicat în revista Science, a constatat că persoanele cu mutații rare ale genei GPR75 au un risc de obezitate redus cu 54% și, în medie, au o greutate de aproximativ 12 kilograme mai mică decât persoanele care nu au această variantă genetică rară.

Descoperirea ar putea explica într-o oarecare măsură de ce unii oameni sunt mai puțin susceptibili la îngrășare decât alții, deoarece studiul a constatat că doar una din 3.000 de persoane analizate a avut mutația.

„Descoperirea variantelor genetice protectoare, cum ar fi GPR75, oferă speranță în combaterea provocărilor globale de sănătate complexe ca obezitatea”, a spus George D Yancopoulos, președintele Regeneron, într-un comunicat.

Descoperirea ar putea fi utilizată pentru a dezvolta medicamente pentru a ajuta pacienții care se luptă cu obezitatea.

Pentru a testa modul în care GPR75 afectează creșterea în greutate, echipa de cercetători a modificat genetic șoareci, pentru a avea o copie de lucru a genei, și a constatat că animalele au câștigat cu 44% mai puțin în greutate decât șoarecii fără această mutație, atunci când au fost hrăniți cu aceeași dietă bogată în grăsimi.

Începând cu 2016, se crede că peste 1,9 miliarde de adulți sunt supraponderali, peste 650 de milioane dintre aceștia fiind obezi, iar obezitatea la nivel mondial s-a triplat aproape din 1975, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Christopher Still, director al Institutului de Cercetare a Obezității Geisinger de la Centrul Medical Geisinger din Pennsylvania, a declarat că descoperirea ar putea îmbunătăți viața a milioane de oameni.

„Deși legăturile comportamentale și de mediu cu obezitatea sunt bine înțelese, descoperirea GPR75 ne ajută să punem piesele de puzzle împreună pentru a înțelege mai bine influența geneticii”, a spus Still.

„Sunt necesare studii și evaluări suplimentare pentru a determina dacă reducerea greutății în acest mod poate reduce riscul apariției unor afecțiuni asociate în mod obișnuit cu IMC ridicat, precum boli de inimă, diabet, hipertensiune arterială și boli ale ficatului gras”, a adăugat el.

Studiul a fost realizat în colaborare cu Geisinger Health System, New York Medical College, Departamentul Nuffield de Sănătate a Populației de la Universitatea din Oxford și Universitatea Națională Autonomă din Mexic (UNAM).

Sursa: Digi24.ro

fashiondays.ro