Național Religie Stire

Sfântul Mucenic Emilian de la Durostorum, luceafărul răsărit în zorii creștinismului românesc

17.07.2021 ⋅ 0 comentarii

”Mucenicul Tău, Doamne, Emilian, întru nevoinţa sa, cununa nesctricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.” (Troparul Sfântului) 

Astăzi, 18 iulie, îl avem spre prăznuire pe Sfântul Mucenic Emilian de la Durostorum, luceafărul răsărit în zorii creștinismului românesc” după cum îl aflăm descris în acatistul închinat lui. Același acatist din care îl mai aflăm ca fiind  floare rară, răsădită în cetatea Durostorum; ostaș plin de credință dreaptă și statornică; bună mlădiță ieșită din vița Hristos; luceafăr răsărit în vremea prigonirilor; lumina aprinsă din lumina Duhului; vrednic luptător pentru Hristos; candelă nestinsă în biserica lui Hristos; pildă bună credincioșilor dreptmăritori; cărare care duci la ceruri pe cei cucernici; luceafăr răsărit în zorii creștinismului românesc; alinarea celor suferinzi și părăsiți; biruitorul nedreptăților și pacea celor oropsiți; sprijinitorul bătrânilor și miluitorul săracilor. 

Sfântul Mucenic Emilian, soldat roman în cetatea Durostorum (Silistra de astăzi, în Bulgaria), a pătimit în timpul împăratului Iulian Apostatul (361-363). În timpul unui ospăț în cinstea celor care îi persecutau pe creștini, tânărul Emilian a intrat în templul din cetate şi a distrus cu un ciocan de fier toate statuile zeilor, a răsturnat jertfelnicele şi cele așezate pe ele, după care a închis uşa şi s-a retras ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic. Văzând că nu la mult timp un alt bărbat avea să pătimească pentru cele săvârșite de el, își mărturisește fapta.  

Aşa se face că, după ce l-au încătuşat, l-au adus înaintea lui Capitolin care i-a adresat câteva întrebări. Iar între aceste întrebări descoperim poate cel mai frumos răspuns dat de un mucenic în privința numelui său.  

Astfel, la întrebarea „Care îți este numele?”, a răspuns plin de curaj: „Dacă mă întrebi de numele meu obişnuit, mă numesc Emilian, dacă, dimpotrivă, cauţi numele meu cel desăvârşit, atunci socoteşte-mă a mă nu... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
fashiondays.ro